U trendu

U baletu „Krcko oraščić“ glavnu ulogu igra Afroamerikanka

NJUJORK – Ove godine prvi put u baletskoj predstavi „Krčko oraščić“, koju tradicionalno izvodi Gradski balet NJujorka glavnu ulogu igraće jedna Afroamerikanka, Šarlota Nebres, objavio je dnevnik „Njujork tajms“.

Balet prema muzici Petra Čajkovskog i u koreogerafiji Žorža Balanšina prvi put će imati crnoputu Mari, čiji je žvot pun magije i tako joj „oživljavaju“ svi božićni ukrasi sa jelke. Ovaj balet namenjen prevashodno deci, izvodi Gradski balet Njujorka svake sezone u vreme božicnih i novogodišnjih praznika.

Šarlot Nebres je kao dete išla s majkom na sve političke skupove podrške bivšem predsedniku SADi Baraku Obami, a bila je prisutna i kada je on, prvi američki predsednik Afroamerikanac, inaugurisan.
Kada je Šarlota imala šest godina, Misti Koplend je bila prva Afroamerikanka koja je dobila angažman u Američkom baletskom pozorištu.

„Videla sam je dok je igrala i to je bilo tako inspirativno i lepo“ kazala je Šarlota, koja sada ima 11 godina.

„Kada sam videla nekoga ko je kao ja, a igra na pozornici, smatrala sam da je to fantastično, jer je ona predstavljalamene i sve ljude koji su kao ja“, rekla je mlada balerina.

Ona je sada đak Škole američkog baleta i jedna je od onih koje ruše sve prepreke.

Šarlota igra u baletu koji se izvodi prema Balanšinovoj koreografiji od 1954. godine i sala je uvek puna, jer to jekultna predstava za decu i jedini balet koji se izvodi na velikoj sceni.

U predstavi igraju učenici Baletske škole i svake godine se biraju novi igrači za glavne uloge jer deca brzo rastu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.