U trendu

U Francuskoj izdate pesme Varlama Šalamova

U Francuskoj je danas izdata veoma retka zbirka pesama „Sveske sa Kolime“ velikog ruskog pisca i sovjetskog disidenta Varlama Šalamova, nestalog 1982. godine, saopšteno je u Parizu.

Zbirka, koju je Šalamov napisao izmedju 1937. i 1956. godine, izdata je posthumno 1991. godine.

Francusko izdanje sadrži i autobiografski esej pesnika „Fragmeti iz mojih života“, koji je Šalamov napisao 1964. godine.

Moskovske vlasti su 2013. otkrile spomen ploču u znak sećanja na pisca, zatočenika staljinističkog Gulaga, autora čuvenog dela „Priče sa Kolime“, u kojima opisuje stradanja logoraša u tom logoru na severu tadašnjeg krajnjem Sovjetskog Saveza.

Poput bivšeg zatvorenika Gulaga Aleksandra Solženjicina, i Varlam Šalamov, koji je u logorima proveo 17 godina, pisao je o ljudima koji su u kazamatima staljinističke ere gurnuti na rub preživljavanja.

Delo Varlama Šalamova (1907-1982) ostalo je, medjutim, u velikoj meri u senci nobelovca Solženjicina.

Čuvena je odluka Šalamova da odbije ponudu Aleksandra Solženjicina da zajedno napišu „Arhipelag Gulag“, delo koje će kasnije Solženjicina proslaviti širom sveta.

I dok je Solženjicin verovao da iskustvo zatvorskog života može da bude pozitivno za čoveka pošto, kako je verovao, pročišćava ljudsku dušu, Šalamov je smatrao da ono samo kvari čoveka.

„Čovek se pretvara u zver posle tri nedelje teškog rada, smrzavanja, gladovanja i batina“, pisao je Šalamov.

Mramorna spomen ploča s bronzanim bareljefom Varlama Šalamova već postoji na njegovoj rodnoj kući u gradu Vologda, u istoimenoj oblasti na severozapadu Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.