U Metu izložba jevrejskih dragocenosti iz 14. veka

NJUJORK – Muzej Metropoliten iz NJujorka najavio je danas da priprema jedinstvenu izložbu jevrejskih dragocenosti iz 14. veka, koje do sada nisu bile izlagane u javnosti.

Blago je pronađeno u Alzasu i sastoji se od zlatnika, nakita i zlatnih predmeta, na osnovu kojih su stručnjaci utvrdili da su pripadali nekim veoma bogatim Jevrejima.

Bilo je sakriveno u zidovima kuće iz 14. veka u Kolmaru u Francuskoj.

Kolmarsko blago će biti centralni deo izložbe koja će biti postavljena u „Klosterima“, u izložbenom prostoru koji nije u okviru centralne zgrade muzeja, već severnije na Menhetnu, u blizini reke Hadson.

Ovo bogatstvo iz Kolmara, objašnjavaju autori izložbe, pokazuje u kojoj su meri Jevreji koji su živeli u tom gradu bili bogati u 14. veku.

U Kolmaru je došlo do pogroma Jevreja kada je izbila zaraza kuge, jer su ih optužili da su oni krivi za epidemiju koja je harala Evropom 1348-49.

Za ovu izložbu Metropoliten je dobio značajnu pozajmicu jevrejskih dragocenosti iz pariskog muzeja Klini koji je specijalizovan za evropsku srednjevekovnu umetnost.

Izložba će biti upotpunjena jevrejskim dragocenostima koje poseduje i Metropoliten i koje se nalaze u privatnom vlasništvu, da bi se upotpunila slika o jevrejskom bogatstvu u 14. veku, za koje se, inače, nije znalo.

(Tanjug)

Napišite komentar