U trendu

U središtu Siska pronađeno novo rimsko nalazište

SISAK – U centru Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeno je novo bogato arheološko nalazište iz vremena rimske Siscije.

Pronalazak nije neočekivan, s obzirom na to da je lokalitet u centru bivšeg sedišta antičke provincije Pannonia Savia, a granice Siscije označene gradskim bedemom poklapaju se upravo sa centrom današnjeg Siska.

Nalaz se nalazi na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti, prenosi Hina.

Kako kaže voditeljka istražnih radova, viša kustoskinja Gradskog muzeja u Sisku Rosana Škrgulja, pronađeni su sačuvani temelji i zidovi luksuzne stambene zgrade, koja je kroz istoriju u više navrata dograđivana i pregrađivana.

Osim rimske cigle, za te radove su korišćeni i drugi materijali, kao što je kamen, a pronađeni su delovi mozaika i gipsa.

Pronađene alatke govore o tome da se sa tog mesta kasnije, u srednjem veku, izvlačio građevinski materijal.

Na lokalitetu su pronađene i krhotine keramike, metalni predmeti, kovani novac…

O daljoj sudbini nalazišta odlučiće stručnjaci Ministarstva kulture Hrvatske, a dosadašnja praksa je bila da se nalazište obradi, snimi i zaštiti i da se izgradnja objekata nastavi, navodi Hina.

Agencija dodaje da su takva nalazišta, kao ovo u centru Siska, redovna pojava i obično „noćna mora“ za investitore, jer, osim što im zbog obaveznih istražnih radova odlažu završetak projekta, već imaju obavezu i da ih finansiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar