U trendu

Udruženja: Pred poslanicima nelegitimna lista za NSZK

BEOGRAD – Predstavnici Srpskog arheološkog društva, Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva, Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Srpskog PEN centra, kao i narodni poslanik Aleksandra Čabraja održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su izneli dokaze o neligitimnosti Zbirne liste kandidata za Nacionalni savet za kulturu koja je sada na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije Duško Paunković podsetio je da su reprezentativna udruženja u aprilu 2018. godine zatražila od Ministarstva kulture i informisanja i Narodne skupštine Srbije da povuku Zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu i tada dostavili dokaze o njenoj nelegitimnosti i dodao da njenim sada stavljanjem na dnevni red skupštinskog zasedanja izvršna i zakonodavna vlast krše zakon i gaze zakonom zagarantovana prava građana o čemu će, kako je rekao, obavestiti šefa Evropske misije u Srbiji.

Paunković je podsetio i na činjenice zbog kojih je, kako je naglasio, ta lista morala biti povučena.

Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja je, prema njegovim rečima, grubo narušio proceduru organizovanja predalaganja kandidata i prisvojio ulogu predlagača, koja mu po zakonu ne pripada, a Ministarstvo kulture je to prihvatilo, iako je, podsetio je, dužno da povede računa o zakonitosti procedure koju je poverilo Odboru, pogotovo, kako je primetio, nakon što je primilo argumentovanu žalbu na istu.

Paunković je rekao i da su samim tim na listi kandidati nezakonitog predlagača (Koordinacionog odbora).

U međuvremenu su neka udruženja, koja su takođe dala svoje predloge, izgubila reprezentativnost zbog toga što, kako navodi Paunković, svoju ulogu nisu obavljala u skladu sa zakonom, tako da se na listi nalaze kandidati udruženja koja više nisu reprezentativna, a po Zakonu o kulturi pravo predlaganja imaju samo reprezentativna udruženja.

Na listi se, prema rečima Paunkovića, do jutros i održavanja sednice skupštinskog Odbora za kulturu i informisanja, nalazilo ime Vojislava Brajovića, koji je zvanično povukao svoju kandidaturu i o tome obavestio Ministarstvo i Skupštinu.

Tu je i ime Dušana Rusalića, kome je Udruženje likovnih umetnosti Srbije uskratilo podršku za članstvo u Nacionalnom savetu za kulturu i o tome obavestilo i Ministarstvo i Skupštinu, kao i o činjenici da su dopisi Koordinacionog odbora godinama naovlašćeno i bespravno overavani pečatom ULUS-a.

Predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja je rekao da se predsednik Društva konzervatora Srbije Aleksa Ciganović sam kandidovao za člana Nacionalnog saveta 2016. što je njegovo udruženje saznalo tek dve godine kasnije.

Ciganović je nakon toga podneo ostavku na mesto predsednika, ali nije povukao kandidaturu iako nije dobio podršku Društva.

Paunković je podsetio da Nacionalni savet ima 19 članova, od toga četiri predlaže Vlada Srbije, sedam reprezentativna udruženja, udruženje iz oblasti zaštite i nacionalni saveti nacionalnih manjina, dok ostale predlažu ustanove na koje vlast ima presudan uticaj.

Kako je primetio, 12 članova je, „takoreći, lojalno vlasti“, a sedam bi moglo da bude nezavisno.

Paunkovih je ocenio da je „vlast očigledno nezadovoljna takvim odnosom“, te da „kršeći zakon na silu ubacuje u Nacionalni savet ljude koji su joj bliski“.

Po njegovom je mišljenju „sumnjivo“ i što je lista stavljena na dnevni red Skupštine baš na prvoj sednici koju bojkotuju svi poslanici koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji.

Potpredsednik Srpskog PEN centra Gojko Božović je konstatovao da će Nacionalni savet, ukoliko Skupština izglasa predloženu listu, po svoj prilici izgubiti ulogu kontrolora izvršne vlasti, dok je poslanica i članica Udruženja književnih prevodilaca i članica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Aleksandra Čabraja kazala da je lista puna neregularnosti kojih su njene kolege u Skupštini svesne i da je to pitanje „gurnuto pod tepih“ pre 10 meseci zbog medijskog pritiska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.