U trendu

Muzika kao upozorenje

Opera monodrama "Dnevnik Ane Frank", delo popularnog ruskog kompozitora i propagatora ozbiljne muzike Grigorija Samuiloviča Frida, prvi put je izvedeno u našoj zemlji, u operi i teatru "Madlenijanum", u režiji Staše Koprivice i pod upravom dirigentkinje Vesne Šouc. Ovaj projekat samo je još jedan od pokazatelja da "Madlenijanum" poseduje izuzetan sluh za nove tendencije kao i da prati svetske pozorišne tokove. Naslovnu ulogu tumači Suzana Šuvaković-Savić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta, koja u matičnoj kući nosi gotovo kompletan repertoar.
Ova monoopera za sopran i kamerni orkestar iz 1969. godine do sada nije izvedena na Balkanu, osim jednog koncertnog izvođenja dela u Hrvatskoj, i premda njene postavke postoje u Nemačkoj, Rusiji i Americi, ona se ne nalazi često na repertoarima pozorišnih kuća.
"Dnevnik Ane Frank" u suštini je izuzetno kompleksno, bogato i neobično delo, moderna, ekspresionistička opera. Dok se Fridov libreto na veoma simplifikovan, gotovo kodiran način bavi elementima Anine ispovesti – njenim doživljajima rata, skrovišta, ljubavi i smrti – njegova muzika i orkestracija razvijaju ovu priču na izuzetno dinamičan i neobičan način. Sama ideja da se ova opera postavi veoma je značajna, jer se umetnici danas i bore protiv zla koje postoji, iako više nema koncentracionih logora. Cilj je da prevladaju ljubav i dobrota.
Ova domaća postavka biće specifična po tome što se prvi put priča pomera iz Aninog skrovišta na tavanu u koncentracioni logor, te tako članovi orkestra neće biti samo neutralni pratioci događaja već i učesnici ove tragedije. Anina ispovest posmatra se kroz prizmu događaja koji su usledili nakon pisanja njenog dnevnika, čime se dodatno podvlači misao da nada može da se nađe na najneobičnijim mestima i da je danas, više nego ikad, potrebno podsetiti na to da se sličan čin užasa uvek može ponovo dogoditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.