Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo ostaku

Foto: Beta

Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo je ostavku jer ni godinu dana posle završetka konkursa nije imenovan novi upravnik, iako je prethodnom vršiocu te dužnosti mandat istekao u oktobru 2014, saopštio je danas Upravni odbor.

Upravni odbor je podneo ostavku 17. marta, kako se u saopštenju navodi, „usled nezainteresovanosti Vlade Srbije za poštovanje zakonitosti rada Narodnog pozorišta“, jer kako se dodaje, nije želeo da učestvuje u urušavanju jedne od najznačajnijih ustanova kulture u zemlji.

U saopštenju se podseća da je Upravni odbor krajem avgusta prošle godine uputio dopis premijeru o tome da ni godinu dana posle okončanog konkursa za izbor upravnika i predloga kandidata koji je vladi Srbije dostavljen 9. marta, ali da nije dobio odgovor.

Podseća se i da je mandat vršiocu dužosti upravnika istekao u oktobru 2014. i da je, „ne želeći da učestvuje u nezakonitom stanju“ Upravni odbor obustavio rad i o tome obavestio vladu 12. oktobra prošle godine.

Do toga je došlo kako bi se još jednom ukazalo na dugotrajno nelegalno stanje vezano za upravu ove institucije kulture i da se ne daje legitimitet tom nezakonitom stanju, podseća se u saopštenju.

Upravni odbor je pismu premijeru Aleksandru Vučiću i ministru kulture Ivanu Tasovcu naveo i da je odlučio da odnese ostavku jer do promene stanja nije došlo ni pet meci posle obustave rada.

„Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u Narodnom pozorištu, niti široj javnosti, dali objašnjenje zašto to nije učinjeno, i zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni Upravnog odbora, dovodi do sistemskog urušavanja ove važne institucije“, dodaje se u pismu.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar