U trendu

Vukosavljević: Brinemo o kulturnom nasleđu, ali možemo i bolje

BROGRAD – Srbija vodi računa o svom kulturnom nasleđu, ali ima prostora da se poboljša njegova zaštita, jer je to „kičma kulturno-istorijskog postojanja bilo kog društva na istorijskoj sceni., kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Nedavni požar u Bogorodičinoj crkvi (Notr Dam) u Parizu, Vukosavljević je uporedio sa požarom u manastiru Hilandar kada je 70 posto nejveće srpske svetinje izgorelo.

„Kulturno nasleđe može biti ugroženo zubom vremena, nesrećama kao što je požar u Notr Damu i Hilandaru ili usled terorističkih akata, agresije ili čina vandalizma kao što je bio slučaj u pogromu na Kosovu i Metohiji u nekoliko navrata poslednje dve decenije kada su gorele srpske crkve“, rekao je ministar Tanjugu.

Motivi i uzroci su, primećuje ministar, razliciti, ali posledice iste – devastacija, uništenje ili teško oštećenje kulturnog nasleđa.

„Svaka država mora da ulaže maksimalne napore u obezbeđenje svog kulturnog nasleđa i situacija kod nas je relativno solidna, mada mnoge stvari moraju da se rade brže, bolje i ekspeditivnije. Poslednjih 20 godina, a naročito poslednjih nekoliko godina čine se izuzetni napori u obnovi i rekonstrukciji spomenika kulture i na zaštiti raznih slojeva kulturnog nasleđa – od neolitskog preko rimskog do srpskog srednjovekovnog“, kazao je ministar.

On je primetio velike napore lokalnih zavoda za zaštitu spomenika kulture i Republičkog zabvoda za zaštitu spomenika kulture.

“ Naši stručnjaci rade zaista zavidan posao. Naravno taj rad ponekad treba da bude kvalitetniji i njihovi napori usredsređeniji i efikasniji. Ponekad gubimo dosta vremena dok se struka usaglasi, te tako postoje nedoumice oko nekih važnih spomenika kulture kao što su Caričin grad, Đurđevi stupovi, Žiča“, rekao je Vukosavljević.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, Vukosavljević ističe da se tamo nalazi jezgro srpske kulturno-istorijske baštine, spomenici koji su pretrajali 800 godina u različitim, često nemogućim, uslovima i okolnostima.

„Danas, kada su ti uslovi bolji, imamo dodatnu obavezu da se o tim spomenicima staramo. Država Srbija bez obzira na različite društvene i političke okolnosti, ne sme da dozvoli da kulturna baština na Kosovu i Metohiji bude temeljnije ugrožena“, naglašava Vukosavljević.

Ministar podseća da se na Kosovu i Metohiji nalazi oko 1.200 crkava, manastira, crkvišta i drugih lokaliteta koji se smatraju klulturnom baštinom srpskog naroda i da je posle pogroma situacija bila dosta tragična.

„Dosta toga je obnovljeno, nešto uz pomoć međunarodne zajednice, ali više naporima Srbije, ali je dosta toga ostalo da se uradi“, rekao je Vukosvaljevići dodao da su spomenici kulture pod zaštitom Uneska u nešto boljem stanju.

Svaki pripadnik društva, naglašava Vukosavljević, „mora vazda da ima punu i snažnu svest o tome da nema tih napora i sredstava koji su dovoljni da se ukaže adekvatna briga za spomenike na KiM“, zaključio je Vukosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.