U trendu

Vukosavljević i Prodanović potpisali Protokol o saradnji

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu prof. dr um. Mileta Prodanović potpisalu su danas Protokol o saradnji kojim se utvrđuju okvirni vidovi i uslovi dugoročne saradnje i iz koga će, kako je rečeno, proistaći ugovori o konkretnim vidovima saradnje.

Vukosavljević je istakao da je smisao potpisanog Protokola izražavanje spremnosti za uspostavljanje črvšćeg okvira intenzivnije međusobne saradnje i dodao da je Ministarstvo kulture svesno umetničkog i obrazovnog potencijala Univerziteta umetnosti.

Međusobna saradnja, prema rečima ministra, između ostalog podrazumeva zajedničko promovisanje autentičnih umetničkih stvaralaca, teoretičara i naučnika u oblasti kulturne politike i umetnosti, formiranje zajedničkih radnih tela (komisija, organizacionih odbora), profesionalni razvoj i edukaciju zaposlenih u ustanovama kulture koje su pod ingerencijom Ministarstva, zatim podizanje profesionalnih kapaciteta i edukacija zaposlenih u ustanovama kulture, zajedničku organizaciju izložbi, koncerata, skupova i slično.

„Za nas je vrlo bitna asistencija Univerziteta u radu na projektima, umetničkim manifestacijama, naučnim skupovima, izradi različitih izdanja, održavanju predavanja i drugih događaja koje Ministarstvo kulture organizuje i zajednički rad na koordinaciji mreže novinara i medija koji prate kulturu i umetnost, kao i održavanje zajedničkih konferencija“, rekao je Vukosavljević u Rektoratu Univerziteta umetnosti.

Vukosavljević je kazao da je saradnja između Ministarstva kulture i Univerziteta umetnosti postojala u različitim vidovima i ranije, ali da je cilj Protokola čvrst institucionalni okvir saradnje.

Ministar smatra da će se kroz saradnju sa Univerzitetom umetnosti podstaći rad četiri fakulteta koji se nalaze u njegovom sastavu, dati afirmacija profesorima i studentima, a manifestacije u zemlji i nastup Srbije u inostranstvu imati snažniji umetnički koncepcijski i kulturološki izraz.

Rektor Prodanović je rekao da je Ministarstvo kulture i u prethodnim decenijama podržavalo rad Univerziteta umetnosti, ali tek u novijem periodu su osetili ličnu zainteresovanost, dodavši da je Vukosavljević treći put pod krovom Univerziteta, dok su njegovi prethodnici pratili rad Univerziteta iz daleka.

On je skrenuo pažnju da je važno da kultura Srbije ima „homegenu sliku“ i da ne bude vezana samo za prestonicu i eventualno još jedan grad.

„Ja sam išao po malim gradovima i sretao sam naše bivše studente koji se vrlo često osećaju usamljenim i bespomoćnim u sredinama u kojima ne postoji veliko interesovanje za kulturu. Jedna vrsta organizacije mreže alumnija, koja bi bila u koordinaciji sa velikim projektom Ministarstva – „Gradovoi u fokusu“, može doneti podizanje opšteg kulturnog nivoa naše zemlje“, rekao je Prodanović.

Vukosavljević se nadovezao ocenivši da je Univerzitet umetnosti prva i najbolja adresa na koju će se Ministarstvo u budućnosti obraćati za rešenja koja treba da budu standardizovana, univerzalna i na visokom umetničkom nivou, a vezana za vizuelni identitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar