U trendu

Žan-Šarl I dobitnik nagrade „Underground spirit“

PALIĆ – Francuski umetnik Žan-Šarl I je na Letnjoj pozornici primio nagradu „Underground spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Nagradu je sinoć laureatu uručio selektor programa „Mladi duh Evrope“ i „Paralele i sudari“ Nil Jang koji je istakao da je, čim je dobio to zaduženje, rekao sebi da mora da dovede Žan-Šarla Ia, te mu se ovoga puta, dodao je, želja ispunila.

„On je jedan od najbitnijih i najpoznatijih evropskih autora, jer je uspeo u onome što mnogi pokušavaju, ali ne uspevaju. Kombinuje socijalni realizam Kena Louča sa žanrom trilera Majkla Mana što je jedinstvena kombinacija“, rekao je Jang.
Žan-Šarl I je istakao da je veoma dirnut zbog nagrade i zahvalio festivalu i Jangu na lepim rečima.

„Ponosan sam što primam ovu nagradu iz nekoliko razloga.Prvo je što sam uša u umetničku školu sa naivnim i malo luckastim projektom i željom da se bavim andergraund filmovima. Divio sam se mnogim umetnicima koji su se bavili takvim filmovima i za mene je velika čast što sad primam nagradu koja ima isto ime“, rekao je gost iz Francuske.

On je rekao i da je scoj prvi film snimio u Srbiji pre 20 godina i to blizu Novog Sada.

„I jedan moja dalji rođak je rođen u Srbiji i osećam da sam sa ovom nagradom nešto zaokružio u svom životu i na tome vam zahvaljujem“, rekao je Žan-Šarl I.

Francuski scenarista i reditelj postao je zvezda u Francuskoj nakon što je za dugometražni film „Grizi svoje kosti“ (Mange tes morts) osvojio prestižnu nagradu „Prix Jean Vigo“, koja se svake godine dodeljuje francuskim rediteljima za nezavisni duh i stilsku originalnost u radu u kategoriji igranog i kratkog filma.

Dobitniku nagrade posvećen je omaž program u bioskopu „Abazija“ gde se prikazuju četiri filma „Grizi svoje kosti“, „Vožnja gospodnja“, „Priče iz Tihuane“ i „Topo i vera“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.