U trendu

Žiri nagrade“Petar Banićević“: Hani Selimović stalni angažman

BEOGRAD – Žiri nagrade „Petar Banićević“ saopštio je i zvanično da je za 2018. ta nagrada pripala glumicama Suzani Lukić i Hani Selimović, a istovremeno je preporučio da Hana Selimović postane stalna članica nacionalnog teatra.

Glumica je, naime, još pre javnog objavljivanja odluke žirija, odbila to priznanje, uz obrazloženje da se ono dodeljuje članovima ansambla, a da ona to nije ni posle nekoliko godina angažmana u Narodnom pozorištu.

„Pozive, obećanja i odlaganja da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da zakon o zabrani zapošlajavnja važi samo za mene“, objavila je na svom Fejsbuk profilu glumica uz napomenu da joj integritet ne dozvoljava da prima pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava.

Žiri u kojem su bili Tanja Šljivar, v.d. direktorke Drame Narodnog pozorišta, Bojan Krivokapić, glumac i prošlogodišnji dobitnik nagrade, i Slavko Milanović, dramaturg, većinom glasova doneo je odluku da se nagrada „Petar Banićević“ dodeli ravnopravno Suzani Lukić i Hani Selimović.

U obrazloženju na sajtu Narodnog pozorišta navedeno je da je Hana Selimović svojim dramskim ulogama u prethodnih nekoliko sezona (Saša u predstavi „Ivanov“ i Anisja u „Carstvu mraka“, te u predstavi „Carstvo nebesko“) i iskazanim visokim stepenom profesionalizma u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu pokazala da zaslužuje da postane i stalno zaposlena članica ansambla, čemu je, između ostalog, nagrada i preporuka.

Suzana Lukić, obrazložio je žiri, ostvarila je u 2018. uloge u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri, prvenstveno u predstavi „Bolivud“, a onda i ulogama Danice u „Ožalošćenoj porodici“ i Adele u predstavi „Dom Bernarde Albe“.

Žiri je u obrazloženju ukazao na problem zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, zbog kojeg, kako kažu, uskoro nagradu „Petar Banićević“ neće imati ko da primi, jer se ona dodeljuje mladim glumcima do četrdesete godine.

Nagrada „Petar Banićević“, inače, dodeljuje se glumcu ili glumici do 40. godine života, koji su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, te angažovani po osnovu ugovora o umetničkoj saradnji ili po nekom drugom honorarnom ugovoru u Narodnom pozorištu.

Sastoji se od bronzanog reljefa sa profilom umetnika čije ime nosi i originalne plakete, koja je umetnički rad Geroslava Zarića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.