U trendu

Žurić: Nisam jos sve ispričao o mom Sarajevu

BEOGRAD – U Beogradu je objavljena nova knjiga priča pisca Vuleta Žurića, „Forenzika Itake“ koja će čitaocima pružiti priliku da na jednom mestu uživaju u parodičnim, duhovitim, ali često i gorkim slikama vremena u predvečerje i u jeku raspada bivše Jugoslavije.

Knjiga predstavlja izbor autorovih najboljih priča iz zbirki „Umri muški“ (pisanu u Sarajevu), „Dvije godine hladnoće“, „U krevetu sa Madonom“, „Valceri i snošaji“, „Katenačo“ i „Tajna crvenog zamka“ i pet novih, dosad neobjavljenih priča.

Vule Žurić (1969), koji je 1993. godine iz Sarajeva došao u Pančevo, stekao je epitet jednog od najboljih i najznačajnijih pisaca mlađe generacije zahvaljujući brojnim nagradama koje je u tom periodu dobio.
Žurićeve književne likove ispunjava ceo jedan repertoar velikih iluzija koje se gube u njihovim sudbinama čiji je nepovoljan ishod ponajčešće nametnut tuđom voljom.
„Sigurno je da nisam još uvek rekao sve ono što osećam da bi trebalo da ispričam o mome iskustvu raspada Jugoslavije. Još uvek osećam da sam čitaocima „dužan“ jedan roman u kome bih ispričao svoju priču o rodnom mi gradu, ali nikada ne znate po kom će redu da se odvija rad u spisateljskoj radionici. O tome odlučuju mnogi faktori, a upliv iracionalnog u tom procesu je priličan“, kazao je Žurić za Tanjug.
Žurić je naveo i da radi na različitim projektima, kao i da razmišlja o razvijanju nekoliko priča, od kojih će, kako očekuje, neke pre ili kasnije poprimiti formu romana.

Nova knjiga „Forenzika Itake“, koju je objavila „Laguna“, kao i ranije nekoliko njegovih romana, sačinjena je od najboljih priča koje je pisac odabrao iz svih šest zbirki priča.

„Ovaj izbor je sa jedne strane duboko ličan, a opet neka vrsta oficijelnog vodiča kroz rotore i statore moje pripovedačke skalamerije“, objašnjava on zaključujući da mu je naslovna priča „Forenzika Itake“ možda i najdrža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.