U trendu

Kada je moguća nova ljubav?

Prošli ste kroz raskid – svejedno je da li se radilo o dugoj ili kratkoj vezi, da li ste vi raskinuli ili vaš partner ili partnerka. Raskid u svakom slučaju boli i uvek je potrebno izvesno vreme za oporavak, nekad duže, nekad kraće. Ume da bude zaista teško poverovati, naročito ako je veza bila duga i ako ste bili jako vezani za partnera ili partnerku, da će u vaš život doći i nova ljubav. Ipak, doći će. Samo, kada? Kako znati da ste spremni za novu ljubav i da neraščišćene emocije iz prethodne veze neće uticati na sledeću?

Da biste bili spremni za novu ljubav, treba da prebolite gubitak stare. Proces prebolevanja nije ni lak ni brz. Neki će to pokušati da urade tako što će se zavući u kuću i nikuda neće izlaziti dok ih ono najgore ne prođe; ovakva taktika može da donekle pomogne, ali samo ako se ne primenjuje duže od dve nedelje – posle već donosi učmalost i neraspoloženje i nanosi više štete nego koristi.

Ima mnogih koji će odbiti da se zavuku u kuću, odbiće da se loše osećaju i odmah će izaći nekuda. Želeće da što pre podvuku crtu i da započnu novo poglavlje u životu. Ova ideja deluje zaista primamljivo – svakako primamljivije od deprimiranog sedenja između četiri zida – ali ne treba zaboraviti da je ipak potrebno neko vreme da se povrede zaleče. Svaki raskid je jak udarac na samopouzdanje; takav udarac može dovesti do toga da se odmah potraži neko nov ili nova, ali to što ćete smesta naći nekog neće vam pomoći, jer će ta osoba biti samo lek za povredu – i to lek koji ne deluje. Brzom novom vezom može se nakratko nahraniti ego, ali pošto takva veza ne može da opstane, samo se ponovo osetite povređeno (a usput povredite i osobu koja vam ništa nije skrivila, osim što ste joj se dopali u pogrešnom trenutku).

U periodu oporavljanja najbolje je posvetiti se sebi i ličnim zadovoljstvima. Pre toga treba se na miru suočiti sa prethodnom vezom i sagledati je sa svih strana, i dobrih i loših. To je mnogo lakše reći nego izvesti, naročito danas, kada je postalo obavezno super se zabavljati i nikada ne biti neraspoložen – a dok razmišljate o neuspeloj vezi, svakako se ne možete zabavljati. Pored toga što ćete razmisliti koje su bile dobre, a koje loše strane veze, neophodno je i priznati sebi da ste i vi imali udela u lošim stvarima – a ni to se ne uklapa u koncept dobrog raspoloženja i zabavljanja.

Ne bi bilo loše ponašati se prema sebi kao prema dobroj prijateljici ili prijatelju koji imaju problem – obradujte sebe nekom sitnicom, idite u bioskop ili na utakmicu. Pomaže i ako se nađu neka nova interesovanja, neki kurs ili bavljenje nekim sportom – i obavezno upamtite da to radite zato što vi u tome uživate, a ne zato da biste lakše pronašli nekog.

Za kraj: kad kroz sve ovo prođete, kako znati da ste spremni za novu ljubav? Tako što ćete ponovo imati svoj duševni mir, ponovo ćete voleti sebe i osećati samopouzdanje. Tek kada prema bivšem ili bivšoj ne budete imali više nikakva snažna osećanja (potpuno je nebitno da li su pozitivna ili negativna), bićete spremni za novu vezu, novu ljubav i za sreću u svom životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.