U trendu

Mnoge stvari dešavaju se sa telom ako žena dugo nema seks, samo jedna je dobra

Savršeni seksualni život je vrlo individualna priča i vrlo je teško držati se nekih eventualnih pravila kao što su koliko često, koliko dugo i s koliko partnera. Međutim, jedno je sigurno: seks je prilično dobar za vaše telo. S druge strane, dugotrajnija apstinencija može imati neke neželjene posledice na vaše zdravlje.

1. Zid vagine može se stanjiti

Takozvana vaginalna atrofija osobito pogađa žene u menopauzi. Među simptome ubrajaju se sekret, peckanje, svrab i bolovi kod mokrenja i za vreme seksa. Redovni orgazmi mogu ublažiti simptome. Povećana cirkulacija krvi za vreme orgazma pomaže da se izbegnu upale i suvoća.

2. Vagina se može osećati isušeno

Manje seksa (i orgazama) može dovesti do niskog nivoa estrogena – što pak može dovesti do vaginalne suvoće. Suva vulva sklonija je upalama i infekcijama. Vlažnost vulve štiti vas i kod seksa: sprečava bolno trljanje i smanjuje opasnost od povrede.

3. Mogu se pogoršati menstrualne tegobe

Seks za vreme menstruacije može smanjiti menstrualne tegobe – ako žena ima volje za seksom. U celibatu nestaje ta mogućnost.

4. Možete biti pod većim stresom

Seks (dobar seks) može smanjiti razinu stresa te učiniti čoveka smirenijim, potvrđuju brojna naučna istraživanja. Onda važi i sledeće: nema seksa, više stresa.

5. …ili tužnije

Telesni kontakt je esencijalan kako biste se uopšteno osećale dobro. „Kod seksa ima puno kontakta pa se međusobno može regulisati raspoloženje drugog jer se luči hormon oksitocin“, objašnjava seks-terapeutkinja Sari Kuper.

6. Ali, verovatno ćete ređe imati upalu bešike

Žene često dobiju upalu bešike ili mokraćnih puteva zbog polnog odnosa, prenosi 24sata.hr

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar