Nikako da prebolite kraj veze

Kraj veze skoro nikad nije lak, a nekada se dešava i da vreme prolazi i prolazi, a vi nikako da se oporavite, naročito ako je veza bila duga (recimo, brak koji je trajao skoro 20 godina). I pitate se hoćete li se ikad osećati bolje. Hoćete.
Kada oporavak od kraja bračne ili vanbračne veze dugo traje, osoba koja se oporavlja često se oseti jako loše već samo zato što to toliko traje. Pomisli za sebe da je patetična, ne može više da podnese samu sebe, pita se hoće li uvek biti u tako lošem raspoloženju, hoće li se do kraja života osećati bedno. U najvećem broju slučajeva, neće.
Ukoliko je veza trajala stvarno dugo, sasvim je normalno da i oporavak od kraja te veze potraje. Ako ste, recimo, bili u braku blizu dvadeset godina, a onda suprug ostavi vas i vašu decu i oženi se nekom drugom, nije neobično ako ni posle nekoliko godina još uvek ne uspevate da se oporavite. Niste izgubile samo supruga već i brak i kompletan način života koji ste do tada imale – to uopšte nije mala stvar, i nema nikoga ko bi to mogao lako da preboli. Ne treba da se osećate kao patetična osoba, kao gubitnik; prihvatite da ste osoba koja je prošla kroz tešku traumu, prihvatite da će oporavak od toliko bolnog iskustva trajati, i to ne zbog vaše slabosti i nesposobnosti, već zbog toga što je u pitanju težak udarac koji bi svakog pogodio.
A onda, kad prihvatite to kao činjenicu, potrudite se da ne zaustavite svoj život. Bavite se normalnim aktivnostima. Što češće radite ono što vam prija, od čega se osećate dobro. Ako vam se već ujutru sve smrkne pred očima, potrudite se da nekako pregurate dan do podneva, a nakon podneva i do večeri. I to vam je previše? Idite malim koracima, sat po sat. I, još jednom: što je češće moguće radite lepe stvari, one koje volite da radite, koje čine da se osećate dobro.
Deluje teško. Deluje nepremostivo. Ali, osim ako se baš rešite da budete žrtva i da se do kraja života osećate bedno, vremenom boli malčice manje. Pa još manje. Ne primećujete razliku odmah, ali nakon izvesnog vremena je primetite. Shvatite da vam još uvek nije dobro, ali jeste bolje. I vremenom postaje sve bolje, dok u jednom trenutku ne shvatite da se osećate dobro, da ste pregurali i to i da ste spremni da ponovo uživate u životu.
Zvuči kao kliše, i kao nešto u šta je teško poverovati dok vas boli, ali vreme zaista leči rane. I vi ćete se zaista osetiti bolje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike