5 rasa pasa koje se ne mogu pohvaliti viskom inteligencijom (foto)

Psi na listi najinteligentnijih životinja na svetu zauzimaju visoko mesto, ali nivo inteligencije varira od rase do rase. Inteligencija pasa se može meriti različitim kriterijumima, od njihove poslušnosti i sposobnosti da nauče nove komande do rešavanja problema.

Najinteligentnije rase se obično koriste kao radni psi u vojsci i policiji, kao što su nemački i belgijski ovčari, ili kao psi vodiči, kao što su labradori. Rase sa nižom inteligencijom često imaju problema sa učenjem komandi, zbog čega se obično ne koriste za komplikovane zadatke.

Kako prenosi Dejli mejl, Stenli Korin, profesor na Univerzitetu Britanske Kolumbije, napisao je 1994. knjigu Inteligencija pasa u kojoj je rangirao rase pasa od najinteligentnijih do najmanje inteligentnih. Korin je u knjizi klasifikovao pse prema njihovoj sposobnosti i prilagodljivosti za dresuru, a tokom pisanja koristio je znanje više od 200 stručnjaka za pse, od sudija do veterinara.

U nastavku otkrivamo pet rasa koje su bile na dnu njegove rang liste. Korin je u svojoj knjizi napisao da ove rase moraju da ponove novu komandu više od 80 puta da bi naučile nešto novo, a pored toga, prvu komandu slušaju manje od 25 odsto vremena, prenosi Index.hr.

Avganistanski hrt

Avganistanski psi su poznati po svom lepom, svilenkastom krznu i elegantnom ponašanju. Međutim, ako tražite psa koji brzo reaguje na nove komande, ovo nije rasa za vas. Avganistanski psi su uzgajani prvenstveno zbog svoje brzine i odličnog vida, koji su korisni u lovu.

Basenji

Basenji su još jedna rasa koja je uzgajana za lov, iako ne reaguju na komande svojih vlasnika. Basenji nisu poznati po poslušnosti i potrebno im je mnogo intenzivne vežbe da bi bili srećni. Isto tako, Basenji ne vole da budu sami, a ako ih vlasnici ostave na miru na duže vreme, mogu postati destruktivni.

Engleski buldog

Iako su ljubazni prema svojim vlasnicima, engleski buldozi su po prirodi tvrdoglavi i spremni su da nauče samo nekoliko komandi. Potencijalni vlasnici ove rase moraju biti spremni na česte posete veterinaru zbog brojnih zdravstvenih problema nastalih usled viševekovnog parenja pasa koji su u bliskom krvnom srodstvu.

Čau čau

Psi čau čau izgledaju kao plišani medvedi, ali su skloni agresivnom ponašanju i teško uče nove komande. Korin je u svojoj knjizi napisao da je lakše obučiti komad nameštaja nego čau čau.

Ruski hrt

Poput avganistanskih goniča, ruski hrtovi su poznati po svojoj eleganciji. Međutim, ovi psi su po prirodi tvrdoglavi i nezavisni, zbog čega mnoge ljude podsećaju na mačke. Ruski hrtovi se preporučuju samo strpljivim ljudima jer im treba dosta vremena da nauče nove komande ili trikove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.