U trendu

Ako vaš pas nestane, ovo treba odmah da uradite

Nažalost, milioni kućnih ljubimaca se svaje godine izgubi ili bude ukradeno, a skrhani vlasnici često se pitaju šta prvo treba da urade i kome da se obrate u takvim situacijama.

Hejli Berdžlend, stručnjak za ponašanje ljubimaca, upozorila je za magazin People da prvi korak treba da preduzmete i pre nego što pas nestane.

Čipovanje

„Pse je potrebno čipovati kako bi, u slučaju nestanka, mogli što brže da se vrate vlasnicima kad ih pronađu“, rekla je.

Objasnila je da je to jednostavan, bezbedan postupak ugrađivanja mikročipa ispunjenog kontaktnim podacima vlasnika pod kožu ljubimca, često između lopatica. Taj mikročip i informacije koje poseduje mogu se tada otkriti skenerom koji se koristi u veterinarskim ordinacijama i azilima za životinje, pa ako nestali kućni ljubimac bude pronađen, njegovi spasioci znaju kome da ih vrate.

Naravno, vlasnici ne žele da sede i čekaju da im ljubimca pronađe i vrati neko drugi. Berdžlend takođe savetuje šta da uradite odmah nakon što shvatite da je vaš ljubimac nestao.

Odlazak na poznata mesta

„Idite na mesta koja vaš ljubimac poznaje“, rekla je.

Uobičajeno je da životinje koje se izgube potraže poznata i udobna mesta. Posetite omiljene parkove svog ljubimca, mesta za zabave i igranje. Dok se vozite ili šetate tim mestima, Berdžlend preporučuje razgovor sa komšijama i stanovnicima ili zaposlenima u okolini, kako bi proverili da li su nedavno primetili kućnog ljubimca koji odgovara opisu vaše nestale životinje. Čak i ako te osobe nisu videle vašeg ljubimca, sad će obratiti pažnju na njega.

Web-stranice

Berdžlend je upozorila da bi neko uvek trebalo da bude kod kuće u slučaju da se ljubimac vrati. Takođe, objavite njegovu fotografiju na društvenim mrežama i web-stranicama, kako bi što više ljudi bilo upućeno u slučaj.

Preduzimanje svih ovih mera odmah nakon nestanka vašeg ljubimca može vam pomoći da brže pronađete svog dlakavog prijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar