U trendu

Četiri najdugovečnije rase: Ovi psi žive duže od 12 godina (foto)

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora – hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju – koliko će uopšte dugo živeti?

Naučnici su nedavno sproveli obimno istraživanje koje je pokazalo da su psi rase Džek Rasel terijeri najdugovečnija rasa s pedigreom koja u proseku živi 12 godina i osam meseci, a najkraći očekivani životni vek imaju francuski buldozi, koji žive skoro tri puta kraće.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da je, nakon Džek Rasel terijera, najdugovečnija rasa jorkširski terijer koji živi 12 i po godina.

Treća najdugovečnija pasmina je pastirski škotski ovčar ili border koli, koji u proseku živi 12 godina i jedan mesec.

Četvrta najdugovečnija rasa je engleski springer španijel s prosečnih 11 godina i 11 meseci života.

Najkraće žive psi sa spljoštenim licem

Istraživanje je sprovedeno na osnovu baze podataka Royal Veterinary Collegea iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja sadrži podatke o više od 2 miliona životinja. Od tog broja nasumično su odabrana 30.563 psa koja su umrla u razdoblju o 1. januara 2016. do 31. jula 2020. godine.

Pokazalo se da najkraći životni vek imaju psi s kratkim, spljoštenim licem, poput buldoga i boksera.
Tako francuski buldog u proseku živi samo 4 i po godine. Osim francuskih i engleskih buldoga, čivave, haskiji i mopsovi imaju najveću šansu da će umreti prije negoli uopšte dosegnu odraslo doba od dve godine.

Na svetu postoji više od 220 čistokrvnih rasa i bezbroj mešanaca, a prosečan životni vek im je 11 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.