U trendu

Hrana koju nikako ne smete da dajete psu

Mnogi vlasnici pasa, iako su upućeni, često svojim ljubimcima daju ostatke od ručka, ne sluteći koliko to može da bude opasno. Životinje imaju drugačiji sistem za varenje od ljudi i zato određene namirnice mogu da imaju fatalne posledice po njihovo zdravlje. Stručnaci upozoravaju da se strogo držite pravila kada je ishrana u pitanju, ma koliko vam to bilo teško i ne možete da odolite pred umiljatim pogledima dlakavih četvoronožaca. Imajte u vidu da pas nije mašina za obradu otpadaka i zato mu nemojte davati sve i svašta.

Ovo su pet namirnica, koje nikako ne smete da dajete vašem ili tuđem psu:

Čokolada i slatkiši

Pseći organizam vrlo teško vari kakao, a naročito teobromin i kofein, kojih u njemu ima dosta. On kod pasa izaziva mučninu, povraćanje, davljenje, a neretko i smrt. Ako baš morate, ljubimca častite posebnom čokoladom za pse koja može da se kupi u specijalizovanom prodavnicama.

Koske

Ostaci vašeg obroka i masni komadi mesa nisu preporučljivi za pse. Sitne kosti mogu da izazovu davljenje, a krupnije mogu da se zaglave u usnoj duplji ili izazovu smetnje u probavnom sistemu.

Crni luk

Hemijska jedinjenja u luku štete crvenim krvnim zrncima vašeg psa. Nakon što pojede luk, primetićete da je pas usporen i da se manje kreće.

Mleko i sir

Kao što mleko nije dobro za pse, tako nije ni sir. Veća količina sira kod pasa izaziva povraćanje i dijareju, prenosi Avaz.

Testo spremano sa kvascem

Ovakvo testo nije dobro za pseći želudac, jer se širi u crevima i želucu i izaziva gušenje. Isto tako, poželjno je i da psi u svom jelovniku imaju što manje makarona, belog hleba, krompira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.