Impresivno: Koliko reči pas može da razume

Način na koji psi razumeju nijanse ljudskog jezika je neverovatno impresivan za životinju koja sama ne može da izgovara reči.

Samo delić sekunde pre nego što počnemo da izgovaramo reči kao što je „šetnja“ ili „nagradica“ – psi mogu predvideti i reagovati na ono što pokušavamo da kažemo. Mogu čak da dešifruju ton našeg glasa.

Iako rečnik pasa nije ni približno tako velik kao naš, nova studija ukazuje da prosečan pas može dosledno da reaguje na 89 reči ili fraza. Skoro polovina ovih reči su komande, poput „sedi“ ili „ostani“, ali se razumeju i neke opšte reči, kao što je „čekaj“, kao i imenice poput „nagradica“.

Utvrđeno je da najtreniraniji psi zapravo odgovaraju na preko 200 specifičnih reči, što je otprilike ekvivalentno rečniku dvogodišnjeg ljudskog deteta.

Iako pas ne govori ove reči kao što to radi malo dete, izgleda da reaguje na određene reči na specifičan i dosledan način, što sugeriše da ima određeni nivo razumevanja jezika.

Nalazi su zasnovani na utvrđenoj kontrolnoj listi reči, koju koriste roditelji da procene rečnik svog deteta. U ovom slučaju, međutim, istraživanje je ispitalo 165 vlasnika različitih rasa, uzrasta i profesija.

Dok se čini da rasa i trenažni status psa (na primer, policijski pas) utiču na obim rečnika psa, starost i osobine vlasnika nisu uticali na listu.

Istraživanja u prošlosti su pokazala da psi mogu naučiti da reaguju na neverovatan broj ljudskih reči ako se podvrgnu intenzivnoj obuci. Godine 2004. istraživači su izvestili o border koliju po imenu Riko koji je naučio da izvlači preko 200 predmeta, uključujući plišane igračke i lopte samo čuvši njihova imena.

Godine 2011, nakon tri godine obuke, još jedan border koli je naučio imena igračaka od preko 1.000 reči. Neki posebno pametni psi mogu čak naučiti nove reči nakon što ih čuju samo nekoliko puta.

Ali šta je sa prosečnim kućnim psom?
Koristeći onlajn anketu, autori trenutne studije su zatražili od vlasnika pasa da prijave kako je njihov ljubimac odgovorio na 172 reči i fraze.

Uvek postoji rizik sa ovom vrstom istraživanja da će vlasnici preceniti razumevanje svog ljubimca. Ali prethodna istraživanja o ovom specifičnom testu rečnika među bebama su otkrila da roditelji bolje razumeju svoje dete nego obučeni posmatrač, tako da se isto može primeniti i na njihove kućne ljubimce.

Vlasnici pasa u trenutnoj anketi su zamoljeni da ocene odgovor svojih pasa na određene reči i fraze na skali od nula do pet.

Rezultat od nula poena znači da njihov pas nikada nije konkretno ili dosledno odgovorio na reč ili frazu. Dok je rezultat od pet poena značio da je pas to često činio, čak i kada su reči izgovorene na različitim lokacijama, različitim tonovima i od strane različitih ljudi.

Ukupno je bilo deset reči ili fraza koje je posebno prepoznalo više od 90 procenata svih pasa. Ove uobičajene reči i fraze uključivale su ime psa, kao i „sedi“, „dođi“, „dobar pas“, „dole“, „ostani“, „stani“, „ne“ i „ostavi to“.

Nasuprot tome, samo retki psi su mogli dosledno i konkretno da reaguju na fraze i reči kao što su „obriši noge“, „šapući“, „glasno“, kao i na imena šetača pasa, grumera ili odgajivačnica.

Uvek postoji šansa da su psi u anketi uključili ljudske gestove i druge kontekstualne informacije u svoje razumevanje određenih reči. Štaviše, pošto su mnogi od ovih pasa prošli osnovnu obuku poslušnosti, postoji mogućnost da potpuno neobučeni pas ima manji rečnik od 89 reči.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.