U trendu

Mnogi rade ovu UŽASNU stvar mačkama a zakonom je dozvoljena

Pre tačno godinu dana NJujork je doneo odluku da se zabranjuje odstranjivanje kandži mačkama. Time su, nažalost, do dan danas postali i ostali jedina savezna američka država koja je ukinula ova čudovišni običaj.

Odstranjivanje mačjih kandži, tačnije odsecanje parčeta kosti spojenog sa kandžom, odavno je zabranjeno u mnogim evropskim državama, ali ne i u SAD. Kada je prošle godine guverner predao  predlog za zabranu „onikektomije“ tome se suprotstavilo Njujorško veterinarsko medicinsko udruženje, smatrajući da ovaj varvarski običaj treba da ostane. Na sreću, zakonom je zabranjeno odrastranjivanje kandži skalpelom ili laserom.

Zašto to rade Amerikanci svojim ljubimicama?

Osnovni razlog je izuzetno sebičan – da mačke ne bi uništavale nameštaj. Dakle, cilj je ljubimicu prilagoditi svojim željama. Anketa među vlasnicima mačaka u Americi je pokazala da se 55 odsto njih potpuno slaže sa odstranjivanjem kandži!

Naravno, postoje i zdravstveni razlozi za ovu hiruršku intervenciju, a to je u slučajevima kada dođe do infekcije ili tumora u korenu nokta.

Koji god bio razlog da se krznenoj ljubimici uradi „onikektomija“ činjenica je da je to isto kao kada bi čoveku uklonili nožne ili prste na rukama. Odstranjivanjem kandži mačka gubi savršen osećaj za ravnotežu kojom ju je priroda obdarila.

Mačke sa odstranjenim noktima su sklonije zdravstvenim problemima kao što su bolovi u leđima, agresija i ponašanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.