U trendu

Naučnici: Veza između čoveka i psa moguća terapija

Veza izmedju psa i čoveka mogla bi da posluži kao terapija u lečenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma, naveli su švedski naučnici u studiji objavljenoj u Horizonu, naučnom časopisu Evropske unije.

Naučnici su se usredsredili na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao „hormon ljubavi“ koji luče i psi i ljudi, i poznat je za jačanje „društvenih“ veza medju ljudima i životinjama.

„Oksitocin je izuteno jak posrednik u vezi izmedju psa i čoveka. Ljudi koji imaju fizički kontakt sa svojim psom, imaju povećani stepen oksitocina koji se zadržava tokom cele komunicaije izmedju životinje i čoveka“, naveo je švedski profesor Per Jensen, i dodao da je taj hormon važan u borbi protiv stresa.

Istraživači su napravili eksperiment tokom kojeg su psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu, i dali im da rešavanju neke zadatke. Psi sa oksitocinom su brže tražili pomoć vlasnika od onih kojima su imale njuške isprskane običnom vodom.

Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima sa psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da obolela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.