U trendu

Ne mogu sami ni dva sata: Ovih 10 rasa pasa najteže podnosi odvojenost od svojih vlasnika

Nekim psima je teško da se prilagode se na samoću, a taj problem mogao bi da se pojača zbog toga što su mnogi psi provodili više vremena u ljudskom društvu tokom pandemije.

Vlasništvo pasa poraslo je za skoro osam posto u odnosu na vreme pre pandemije, prema Američkom kinološkom klubu, ponajviše jer je izolacija podstakla ljude da otvore vrata svog doma novom ljubimcu. Ali sada kada je većina pandemijskih ograničenja bliži kraju, vlasnici pasa će svoje nove ljubimce više ostavljati kod kuće jer iskorištavaju ponovno otkrivene slobode.

To bi moglo da prestavlja šok za pse koji su navikli da njihovi vlasnici ostaju s njima tokom izolacije, a neke rase će to verovatno podneti posebno teško. Simptomi teskobu od odvajanja uključuju destruktivno ponašanje, znakove stresa, stalno zavijanje ili cviljenje, pa čak i želučane tegobe. Ovo je 10 pasmina koje su najosjetljivije na tjeskobu od odvajanja, prema Američkom kinološkom klubu.

Mađarska vižla

Vižla, rasa poreklom iz Mađarske, poznata je po svojoj izuzetnoj privrženosti vlasniku koja je toliko intenzivna da bi se mogao nazvati „psom čičkom“. Mrze da budu ostavljeni sami makar i na kratko.

Dalmatinac

Dalmatinac je još jedna „čičak“ rasa koja se ne sme ostaviti na samu duže od dva sata. Lako ćete znati ako pate od anksioznosti od odvajanja jer će uništiti sve čega se njihove šape dočepaju.

Zlatni retriver

Najpopularniji porodični pas na svetu takođe je sklon usamljenosti. Stoga ako primetite da vaš ljubimac iznenada laje i cvili, možda bi trebalo da razmislite da li provodite dovoljno vremena s njim.

Border koli

Border koi je jedna od najaktivnijih rasa pasa, a uzgojen je kako bi se družili sa svojim pastirom koji čuva ovce. Njihov visok nivo energije i inteligencija znače da im je potrebna ogromna količina stimulacije, a redovni nedostatak društva vrlo će brzo dovesti do teskobe zbog odvajanja.

Koker španijel

Koker španijel je porodični kućni ljubimac prepun ljubavi, ali je posebno skloni anksioznosti zbog razdvajanja ukoliko svi članovi njihove porodice napuste dom u isto vreme.

Havanski bišon

Slično kao i Bišon frise, havanski bišon je rasa stvorena da bude nošena u naručju i želi ljudsko društvo iznad svega. Ostaviti ovu kubansku rasu samu predugo je recept za katastrofu.

Australijski ovčar

Australijski ovčar je još jedna aktivna radna rasa, a nedostatak aktivnosti i društva obično mu izaziva osećaj dosade i teskobe.

Nemački ovčar

Nemački ovčari možda imaju reputaciju žilavih radnih pasa, ali jako su povezani sa svojim vlasnicima i iznenađujuće su osetljivi. Ako ste svog nemačkog ovčara vodili u jako duge šetnje tokom izolacije, iznenadni prestanak te aktivnosti će zbuniti i uznemiriti vašeg ljubimca.

Čivava

Čivave su savršeni psi za one koji žive u stanovima, ali stvarno mrze biti ostavljene same. Ukoliko joj nedostaje ljudsko društvo može da postane destruktivna ili čak agresivna kada je ostavljena sama kod kuće.

Bišon Frize

Uzgajan da budu pas pratilac, Bišon Frize nastoji da izgradi brzu i snažnu vezu s jednom određenom osobom. Najsrećniji je u krilu svog vlasnika, a produžena razdvojenost može uzrokovati stres i tugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)