Neke stvari su nedopustive: Greške koje mnogi vlasnici prave, a zbog kojih psi pate

Iako ih smatraju ravnopravnim, brinu o njima, hrane ih i neguju, neki vlasnici preteruju u poistovećivanju ljubimca s drugim članovima porodice. Tako pas pretrpi kaznu, dane provodi sam, u dvorištu i kući, gde vrebaju brojne opasnosti. Mnogi potezi vlasnika prema psima smatraju se nepromišljenim i nedopustivim.

Evo na kojih devet situacija treba obratiti posebnu pažnju, i predlažemo da ih nikada ne primenjujete.

1. Kažnjavanje uplašenog psa: Nemojte ljubimca kažnjavati ignorisanjem u trenucima njegovog straha. Tokom stresnih situacija, kao što su prasak petardi ili vatrometa, udar groma i slično, treba ostati staložen i smiriti i utešiti svog psa. Ponudite mu igračke, pustite umirujuću muziku i budite uz njega dok se sasvim ne smiri.

2. Igra bez pauze: Baš kao i ljudima, psima je često potreban odmor, čak i od najzabavnijih aktivnosti. Primoravanje ljubimca da se dugo igra verovatno će dovesti do iscrpljenosti. Većina pasa voli da juri i donose loptu, ali konstantna jurnjava će imati posledice po fizičko zdravlje psa.

3. Davanje leda: Mnogi vlasnici u letnjim danima daju psu kocke leda da se igraju. To nije dobro. Led je uobičajeni krivac za polomljene zube kod pasa. Zato saznajte efikasnije načine za rashlađivanje kućnog ljubimca.

4. Samoća u dvorištu: Svi psi treba da imaju pristup otvorenom prostoru, ali nikada ne ostavljajte ljubimca samog u dvorištu, na suncu ili tokom hladnih zimskih meseci. Na vrućini psi mogu dehidrirati, a na hladnoći ne mogu izbeći promrzline.

5. Kupatilo na ‘izvol’te’: Pse treba držati podalje od kupatila i toaleta. WC šolja ne sadrži čistu vodu prikladnu za konzumaciju, a često pas pokušava da popije vodu baš sa tog mjesta. Daska treba da bude spuštena da pas ne bi imao pristup vodi. Osim prljave vode, mnoga kupatila su skladišta raznih hemikalija za čišćenje i proizvoda za negu koji su toksični za pse.

6. Zadirkivanje psa: Mala deca, a i pojedini odrasli ljudi često zadirkuju ljubimca. Lajanje na psa iza ograde, jahanje velikog psa, vučenje za rep ili uši dosađuju psu i uznemiravaju ga, a čak i miran pas postaje agresivan zbog ovakvog ponašanja.

7. Grubosti sa povocem: Redovno trzanje povoca može dovesti do ozbiljnih povreda psa, nažalost, preloma vrata. Nikada nemojte trzati pseću uzicu jer može izazvati brojne zdravstvene probleme kao što su prelom ili povreda vrata, a neretko se javljaju i problemi sa štitnom žlezdom.

8. Nebriga o noktima: Sečenje noktiju psima je više od kozmetičkog posla. U divljini psi i vukovi svakodnevno trče i hodaju po tvrdim, grubim površinama i to im polako i kontinuirano troši nokte i drži ih kratkim. Međutim, psi koji žive u stanu najčešće hodaju po mekanim površinama, po tepihu ili travi koji im ne mogu isturpijati i skratiti nokte. Dugi nokti su opasni za psa jer se mogu uvijati u kožu i uzrokovati bol. Zato ih je potrebno redovno kratiti, pazeći da ne povredite nerv u noktu.

9. Opasnost od visoke vlažnosti: Baš kao što vežbanje po vrućem danu može izazvati toplotni udar, i igranje napolju na velikoj vlažnosti vazduha može izazvati problem. Psi dahću kako bi im vlaga isparila iz pluća, što oduzima toplotu njihovom telu. Ako je vlažnost previsoka, ne mogu se ohladiti pa će njihova temperatura skočiti do opasnog nivoa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.