U trendu

Odani su ljubimci, ali ih ne krasi inteligencija: Ovo je 6 najglupljih rasa pasa (foto)

Nije pošteno označavati bilo koju rasu psa kao „glupu“. Inteligencija kod pasa može se definisati na različite načine i može uključivati osobine kao što su poslušnost, sposobnost treniranja, rešavanje problema i instinkt. Pored toga, individualna ličnost i dresiranje psa mogu imati veliki uticaj na njihovu inteligenciju i ponašanje. Ipak postoje rase koje se izdvajaju po inteligenciji i broju komandi koje mogu da nauče. Tako je nedavno, od stotina priznatih rasa pasa, belgijski ovčar proglašen je najinteligentnijim na svetu u novoj naučnoj studiji.

Naravno, nova studija, sprovedena na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj, postavlja dalje pitanje: koja je rasa pasa najgluplja?

Profesor Koren je autor knjige pod nazivom „Inteligencija pasa“, objavljene 1994. godine. U značajnom radu, on je rangirao 130 rasa od najpametnijih do najglupljih, svrstavajući ih u pet različitih kategorija.

Rangiranje za knjigu je zasnovano na anketama više od 200 sudija za poslušnost pasa širom SAD i Kanade.

„Moje rangiranje rasa pasa je zasnovano na jednom specifičnom obliku inteligencije, na ‘radnoj inteligenciji i poslušnosti’, koja je zapravo pseći ekvivalent ‘školskog učenja’. To se odnosi na to koliko će pas dobro razumeti i slediti određene komande.“

Evo zvanično prvih 11 najglupljih pasa, prema njegovim rezultatima.

Avganistanski hrt

Avganistanski hrtovi su poznati po svojoj elegantnoj lepoti, sa gustom, svilenkastom, lepršavom dlakom i frizurom na koju bi svako bio ljubomoran.

Međuitm, ova rasa nije poznata po svojoj inteligenciji; stručnjaci iz Američkog kinološkog saveza (AKC) nazivaju je „posebnom rasom za posebne ljude“.

Avganistanski hrt ima posebno nisku ‘inteligenciju poslušnosti’, termin koji se odnosi na sposobnost učenja od ljudi.

Prema profesoru Korenu, rasi je bilo potrebno više od 80 ponavljanja od trenera da bi razumela novu komandu.

Rasa je takođe poslušala prvu komandu u manje od 25 procenata slučajeva.

Avganistanski gonič je prvenstveno vrsta lovačkih pasa, što znači da su uzgajani za lov koristeći brzinu i vid. Dakle, možda sposobnost učenja komandi nikada nije bila deo njegovog genetskog ili evolucionog sastava.

Basenji

Basenji je na drugom mestu, što znači da rasa takođe nije toliko vešta da pravilno reaguje na ljudske komande.

Basenji nije poznat po svojoj poslušnosti i pre se može videti kako žvaće nameštaj kada je prepušten sam sebi. Ne voli da bude ostavljen sam i često može biti veoma destruktivan.

Međutim, ova rasa se često opisuje kao inteligentna u drugim aspektima, kao što je sposobnost da donosi odluke koje prate njene sopstvene interese, kao što je dobijanje hrane.

Basenji je izbirljiv i čistiće se slično kao mačka, ali je možda najpoznatiji po tome što ne može da laje; umesto toga ispušta čudan zvuk nalik cvrrkutanju.

Ova rasa takođe ima veliki nagon za lovom, što znači da će juriti za mačkama, vevericama i drugim manjim životinjama.

Buldog

Buldog je dugo bio simbol britanskog nacionalnog duha, ali je njegova inteligencija prilično niska.

Generalno, buldozi mogu biti tvrdoglavi i naučiće samo nekoliko komandi, pa se vlasnicima savetuje da pažljivo biraju kada pokušavaju da ih dresiraju.

Veterinari su ranije upozoravali da je buldog prožet bolnim bolestima i deformitetima, uglavnom zbog vekova inbridinga. Prvobitno je razvijan kao mišićav i atletski pas, ali je sada uzgajan kao kućna životinja sa kratkom lobanjom i izbočenom vilicom.

Buldog ima reputaciju da je lenj, ali rasa uživa i ima koristi od redovnog vežbanja.

Čau čau

Čau čau je poreklom iz Kine, gde je istorijski uzgajan zbog svog mesa i krzna, kaže profesor Koren i dodaje da se ova rasa smatra previše „jednostavnom“.

Prema izveštaju Gardijana iz 2003. godine, Čau Čau je teško povređen kada je skočio sa prozora na drugom spratu u Lankaširu nakon što ga je preplašio avion.

Ruski hrt

Sledeći rasa je ruski hrt, koju Američki kinološki klub opisuje kao „nezavisnu i ponekad tvrdoglavu“.

Međutim, oni su poznati po svojoj nežnoj i gracioznoj prirodi, zbog čega važe za „aristokratske pse“.

Gonič svetog Huberta

„Bloodhound“, šesta najneinteligentnija rasa na listi, ima dugačko, naborano lice sa labavom kožom i lepršavim ušima.

‘Pokorna’ rasa je takođe nemilosrdna i tvrdoglava kada je u pitanju praćenje mirisa. Moguće je da ga ova osobina čini posebno sklonim odvraćanju pažnje od zadataka poslušnosti.

Ostali psi na dnu liste profesora Korena su ši cu, baset, mastif, bigl i pekinezer, prenosi Dejli mejl.

Važno je zapamtiti da svi psi imaju svoje jedinstvene sposobnosti i ličnosti, a na vlasniku je da obezbedi odgovarajuću obuku, socijalizaciju i brigu kako bi izvukao najbolje iz svog ljubimca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.