U trendu

Opasni zaštitnici: Osam najagresivnijih rasa pasa (foto)

Neke rase pasa se često smatraju „lošim“ zbog njihovog temperamenta, istorije i specifičnih karakteristika povezanih sa njima. Ipak, većina vlasnika rasa koje ćemo u nastavku navesti složiće se u jednom – ponašanje psa umnogome zavisi od dresure, socijalizacije i sredine u kojoj se pas nalazi, nikako samo od rase. Naravno, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da postoje rase koje imaju tendenciju da budu nešto agresivnije i izazovnije.

Rotvajler

Jedan od najpoznatijih „opasnih“ pasa je svakako rotvajler. To je moćna i jaka rasa koja je obično izuzetno zaštitnički nastrojena prema svojoj porodici. Zbog svoje hrabrosti i snage, često se stiču i koriste da budu čuvari. Ovo je rasa koju treba pravilno obučiti i socijalizovati.

Doberman

Elegantna rasa, poznata po svojoj inteligenciji i zaštitničkom ponašanju, dobermani su često sumnjičavi prema strancima, pa nije ni čudo što izazivaju strahopoštovanje kod ljudi. Kao i kod rotvajlera, neophodna je odgovarajuća obuka kako bi se izbeglo da pas počne da pokazuje agresivne tendencije.

Čau čau

Ovaj pas, kojeg ćete prvo prepoznati po ljubičastom jeziku i „medveđim“ izgledu, zapravo nije tako bezopasan kao što se na prvi pogled čini. Ne dozvolite da vas meka dlaka zavara – Čau čau su veoma nezavisni psi sa teritorijalnom prirodom. Mogu biti agresivni prema strancima i drugim psima ako im nedostaje odgovarajuća socijalizacija.

Bulmastif

Ovaj veliki pas je takođe zaštitnički nastrojen kada je u pitanju njegov čovek. Ukoliko se osećaju ugroženo ili izazvano, moguće je da će reagovati veoma agresivno. Za njih je izuzetno važno da obezbede doslednu obuku od malih nogu.

Dalmatinac

Ko bi rekao da ovi psi sa crnim tačkama mogu biti zli? Ipak, dalmatinci su rasa sklona nervozi i agresiji, pogotovo ako nisu dresirani. Da biste izbegli probleme u ponašanju kod ove rase, moraćete da se uverite da je pas aktivan, obučen i stimulisan na pravi način.

Aljaski malamut

Snažan i energičan, aljaski malamut može biti sklon nestašnim ispadima. To je izuzetno tvrdoglava rasa koja zahteva iskusnog vlasnika koji zna kako da ih kontroliše. Ne smemo zaboraviti da je ovo rasa koja potiče od arktičkih vukova.

Sibirski Haski

Iako smo svi navikli na brojne snimke ove vrste, kako benigno zavija i mazi se, umeju da budu i veoma tvrdoglavi, a ponekad i agresivni prema manjim životinjama. Da bi se takvo ponašanje izbeglo, potrebno je obezbediti da uvek budu fizički aktivni i psihički stimulisani na pravi način.

Američki pit bul terijer

Ovi impozantno građeni psi poznati su po svojoj snazi i upornosti. Nažalost, zbog toga su se često koristili u borbama pasa. Na sreću, ova praksa je zabranjena, ali ostaje činjenica da zbog svoje istorije ovi psi zahtevaju posebnu pažnju i obuku kako bi izbegli probleme u ponašanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.