Otkrivamo zašto psi uživaju u mirisima ljudskih cipela

Možda to nama deluje čudno, ali psi uživaju u jakim mirisima, koji vrlo često smetaju čoveku. Oni imaju čulo mirisa i do 10 hiljada puta jače nego čovekovo, i imaju potrebu da se okružuju jakim mirisima koji nama mogu da smetaju.

Uzmimo na primer miris ili smrad ljudskih nogu, nazovite to kako hoćete. Psi obožovaju ovaj miris, toliko da su pojedine vrste u stanju da prate trag ljudskog hodanja do 150 kilometara tri ili četiri dana nakon što je čovek tom stazom prošao.

U obožavanju ovog mirisa, treba tražiti i njihov razlog zašto vole da se igraju sa papučama, čarapama, i da zavlače glavu u patike i cipele.

Psi svoje čulo mirisa koriste ne samo kako bi uživali, već na osnovu njega mogu da procene situaciju, rešavaju probleme, prepoznaju ljude, stvari i objekte. Njihovi receptori se aktiviraju pri najmanjoj promeni, za pažljivo prikupljanje neophodnih podataka.

Ljubimci, međutim, imaju običaj i da se okružuju mirisima koje širi njihov vlasnik. Otud njihovo interesovanje prema korpama s prljavim donjim vešom, korišćenim čarapama ili cipelama vlasnika. Privrženost prema gazdi pokazuju i tako što će radije zaspati okruženi znojem namirisanom garderobom ukućana nego u sopstvenom krevetu. To se objašnjava iskonskom navikom psa da voli poznati miris svog čopora, odnosno porodice u kojoj živi kao kućni ljubimac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.