U trendu

Ovih 7 rasa pasa žive najduže, tvrde veterinari

Naravno, svi žele da zauvek imaju svoje pse sa sobom, ali pošto to nije moguće, možda je najbolja opcija da izaberete jednu od najdugovečnijih rasa pasa. Nedavna studija podržava uverenje da mali psi obično žive duže od onih velikih. Istraživanja pokazuju da male i velike rase imaju tendenciju da pate od različitih zdravstvenih problema, međutim, ova druga grupa može biti predisponirana za ozbiljnija stanja poput raka i bolesti povezanih s kostima. Iako se veterinari uglavnom slažu sa ovim nalazima, uvek postoje izuzeci od pravila.

To su rase pasa koje imaju prosečan životni vek između 12 i 16 godina, piše Best Life.

1. Čivava

Čivava je mala, ali moćna, sa očekivanim životnim vekom od 14 do 16 godina. „Uprkos tome što su tako mali, obično su veoma zdravi i nisu posebno skloni razvoju raka“, objašnjava Rej Spragli, osnivač i veterinar Zen Dog Veterinary Care. Iako mogu razviti hronične bolesti kao što su bolesti zuba, srčana oboljenja i medijalna luksacija patele, sva tri problema mogu se rešiti lečenjem i ranim otkrivanjem. Veterinar Dženifer Speri dodaje da je veća verovatnoća da će čivave voditi manje rizičan način života: „One su često gotovo isključivo u zatvorenom prostoru, gde su izložene manjem riziku od nezgoda i trauma u ​​poređenju sa psima koji su napolju.

2. Zapadnoškotski beli terijer

Džaslin M. Kobl, izvršna direktorka i osnivač Sea Legs Integrative Veterinari Health, kaže da su Vest Highland Vhite Terijeri jedna od najpopularnijih rasa pasa. Kobl dodaje da je britanska studija pasa iz 2014. godine otkrila da je ova rasa imala životni vek od 12,6 godina. „Veruje se da mali psi žive duže od velikih rasa zbog niže stope rasta, što dovodi do nižih metaboličkih zahteva i nižeg oksidativnog stresa na ćelijama“, objašnjava Kobl.

3. Lhasa Apso

Lhasa Apso je još jedna mala rasa koja teži manje od 9 kilograma. Prema veterinarki Sabrini Kong, ova vrsta često ima životni vek od oko 12 do 15 godina, ponekad i duže. „Ova rasa je istorijski uzgajana kao pas čuvar u tibetanskim manastirima, što može doprineti njihovom dobrom zdravlju“, primećuje ona.

4. Australijski govedar

Iako australijski govedar može težiti do 23 kilograma, takođe ima očekivani životni vek od 12 do 16 godina. Kong napominje da je ova rasa poznata po visokom energetskom nivou i čvrstoj građi. „Prvobitno uzgajane za uzgoj stoke u Australiji, imaju jak otpor i aktivan način života, što značajno doprinosi njihovom ukupnom zdravlju i dugovečnosti“, dodaje ona.

5. Kovrdžavi bišon

Poznat po svom mekanom kaputu i ​​igrivoj energiji, kovrdžavi bišon može da živi i do 15 godina. „Kao i druge dugovečne rase, one su sklone bolestima koje se mogu kontrolisati veterinarskom negom i ranom dijagnozom“, kaže Spragli, „Neki od hroničnih problema kojima su Bišoni skloni su dijabetes, katarakta, hronična bolest bubrega i artritis. “

6. Lankašir Hiler

Još jedna nedavna studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je da, pored veličine tela, veličina pseće njuške takođe može biti povezana sa njihovom dugovečnošću. Prema istraživanjima, pasmina sa najdužim prosečnim životnim vekom (15,4 godine) je Lankaširski hiler. Imaju srednju do visoku energiju i obično su zdravi psi.

7. Patuljasti pinč

Patuljasti pinč je veoma aktivna rasa koja ima dug životni vek od 12 do 14 godina. Iako su generalno prilično zdravi, „malo su predisponirani na medijalnu luksaciju patele, hipotireozu i dijabetes“, objašnjava Spragli. Ali, sve dok imaju redovne zdravstvene preglede, to ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)