U trendu

Psi koje je Holivud proslavio, ali im nikad nije dao Oskara

Pseće filmske zvezde kao što su Lesi, Toto i Rin-Tin-Tin deo su Holivuda koliko i filmske veličine kao što su Marlon Brando, Robert de Niro ili Meril Strip. Životinje su uključene u filmsku industriju od samog početka, pre svega zbog lake dostupnosti i činjenice da im nije potrebno uplaćivati honorare. Zauzvrat je njihovo prisustvo na ekranu povećalo poštovanje i privrženost ljudi prema njima.

Iako neretko nose glavnu ulogu, do sada nijedna pseća filmska zvezda nije dobila Oskara. Zanimljiva je anegdota u vezi sa prvom dodelom 1929. godine, kad je nemački ovčar Rin-Tin-Tin izglasan za najboljeg glumca, ali je Akademija odlučila da nagradu ipak uruči glumcu Emilu Džaningsu.

https://www.youtube.com/watch?v=i1cLQnbttHk

Godine 2011., proslavljeni Ugi iz filma ‘Umetnik’ dobio je nagradu Palm Dog Award na festivalu u Kanu, ali ga je Oskar zaobišao, zbog čega su fanovi pokrenuli kampanju na društvenim mrežama tražeći od Akademije da prizna njegov glumački talent. Ipak, nije im uspelo.

Karl Špic, legenda među trenerima holivudskih pasa poput Tota iz filma ‘Čarobnjaka iz Oza’ (1939), kaže da treniranje za ulogu nije isto što i treniranje poslušnosti ili treniranje za život u kući. Veliki je izazov naučiti ih da izvedu reakcije tako da deluju prirodno, i to baš u situacijama koje su za njih potpuno neprirodne.

Špic opisuje filmski trening kao proces koji se oslanja na učenje reagovanja na „tihe“ signale. Sve počinje glasovnom komandom dok istovremeno daje i komandu rukom (trese levu ruku ili podiže desnu i slično). Malo po malo, glas izostaje, pa potpuno nestane onda kad je ruka dovoljan signal da pas posluša komandu.

Prednost za dobijanje uloge obično imaju životinje koje su poslušne, koje znaju puno trikova i koje su pohađale trening. Čak su najtraženiji mešanci, a ne čiste rase. Zanimljivo je da najveće pseće holivudske zvezde nisu stigle iz nekih porodica niti su bile čistokrvne rase. Prema nekim podacima, oko 80% psećih glumaca zapravo su treneri spasili sa ulice ili usvojili iz azila.

Takav je slučaj sa mešancem lutalicom koji je zaigrao uz Edija Marfija u filmu ‘Doctor Dolittle’  i Fangom iz filma „Harry Potter i kamen mudraca“. Treneri redovno pretražuju azile u potrazi za psećim dvojnicima, a vlada uverenje da ulični psi imaju neverovatan karakter i da su vrlo druželjubivi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.