U trendu

Psi se fanatično vrte u krug pre obavljanja velike nužde: Znate li zašto to rade

Postoje teorije da se pas vrti u krug pre obavljanja velike nužde da bi se uverio da je mesto sigurno i da bi utabao travu kako mu vlati ne bi smetale pri tako važnom zadatku. Psi su evoluirali od vukova, a oni su itekako oprezni s visokom travom jer se u njoj mogu skrivati opasnosti.

Međutim, češki istraživač Hanek Burda smatra da su krugovi koje pas okreće pre nužde zapravo povezani s magnetnim poljem Zemlje. On tvrdi da psi imaju snažan unutrašnji kompas. On i njegov tim su dve godine proučavali 70 pasa tokom obavljanja nužde. Snimali su njihovo ponašanje i jačinu magnetnog polja.

Ispostavilo se da, kada je magnetsko polje bilo mirno, radije su obavili nuždu okrenuti prema severu ili jugu. Kada je magnetno polje bilo manje stabilno, tada su birali druge smerove. Ovakav obrazac ponašanja, smatraju, psima pomaže da se prisete gde su obeležili svoju teritoriju i kasnije će lakše pronaći to mesto, prenosi Reader’s Digest.

Svoju vernost psi pokazuju vlasnicima čak i dok obavljaju veliku nuždu. Možda ste primetili da vas vaš ljubimac gleda direktno u oči dok napeto pokušava da izbaciti ‘to’ iz sebe. A, da li ste znali zašto to radi?

Radi se o tome da se psi osećaju nesigurno i ranjivio dok vrše nuždu pa proveravaju pazi li vlasnik na njih. To, takođe, pokazuje da pas ima poverenja u svog vlasnika, veruje mu i uz njega se oseća sigurno.

Psi, takođe, vole da prošetaju pre vršenja nužde jer tako podstaknu rad creva, odnosno pobrinu se da se kompletno isprazne. Zazo, ne požurujte svog psa jer ćete kasnije imati problema – recimo, kad ga ‘pritisne’ usred noći pa vas izvuče iz toplog kreveta. Zato je bolje pustiti ga da u miru obavi ono što ima, prenosi 24sata.hr.

Napišite komentar