U trendu

Tražite psa za stan? S njima nećete pogrešiti

Znate li kako se zove najpoznatiji pas na svetu? Snupi! Naravno, u stripu je reč o imaginarnom psu, ali upravo zahvaljujući Snupijevim avanturama biglovi su česti kućni ljubimci širom sveta.

Za sve vas koji razmišljate o biglu kao kućnom ljubimcu donosimo zanimljivosti o ovoj rasi.

Pasmina bigl dolazi iz Velike Britanije gde se koristila kao lovački pas za praćenje traga zečeva, kunića, fazana, prepelica i ostale sitne divljači.

Bigl kao kućni ljubimac

I danas su psi za lov, ali su vrlo popularni i kao klasični kućni ljubimci. Budući da imaju kratku dlaku koja se linja manje nego kod drugih pasa, preporučuju se vlasnicima koji traže psa za stan.

Uz ranu socijalizaciju i pravilnu dresuru, biglovi biti savršeni prijatelji prema ljudima i životinjama.

Pas pun energije

Reč je o psima koji su puni energije, a na vlasnicima je da pronađu način kako da je njihov ljubimac potroši.

Ono što potencijalni vlasnik treba da zna je to da su biglovi društvenim psi koji vole da laju. To ćete posebno osetiti ukoliko ga ostavljate samog kod kuće jer u takvim situacijama često laju i zavijaju.

Stručnjaci ih opisuju kao inteligentne, ali tvrdoglave pse, uvek spremne da rade ono to ne smeju. Dodamo li tome da je bigl pas s izrazito razvijenim njuhom, spreman da njemu zanimljiv trag prati kilometrima, neko ko nije spreman da se posvetiti njihovom odgoju, s biglom bi mogao da ima problema.

Na primer, ukoliko oseti kuju koja je udaljena i nekoliko kilometara ili pak odluči da potrči za mačkom, bigl će učiniti sve kako bi sledio trag.

Osim za traganje za pripadnicama nežnijeg pola, biglovi njuh koriste za traženje hrane, ali i ostalih njima ‘mirisnih’ predmeta.

U praksi to znači da će vaš ljubimac tokom šetnje skupljati sve i svašta, što ozbiljno može ugroziti njegovo zdravlje.

Sve navedeno čeka uglavnom popustljive i nedosledne vlasnike koji zanemare psa. Kao ljubimac bigl se preporučuje aktivnijim vlasnicima koji su strpljivi i spremni da rade sa svojim psom. Idealni su za porodice koje često borave u prirodi i/ili sportiste rekreativce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar