Tvrdoglavi i neposlušni: Pet najmanje inteligentnih rasa pasa (foto)

Psi s najmanjom inteligencijom određuju se prema psećem testu inteligencije. Naučnici su uspeli da izdvoje 5 rasa sa najmanjom inteligencijom.

Prema Stenliju Korenu, profesoru psihologije na univerziteta Britanska Kolumbija, koji se bavi inteligencijom i mentalnim sposobnostima pasa, rase se rangiraju s obzirom na tri vrste inteligencije:

– Instinktivna inteligencija – kako pas obavlja zadatke koji su specifični za njegovu rasu, poput čuvanja stada i lova.

– Prilagodljiva inteligencija – kako pas samostalno uči i rešava zadatke na osnovu prethodnih iskustava.

– Radna inteligencija – kako pas uči tokom dresure.

Iako bi ovaj test trebalo da meri inteligenciju pasa, on je vrlo upitan i stručnjaci se često ne slažu s njim. Ipak, na osnovu testa ovih vrsta inteligencije izrađena je lista, a ovo je pet najmanje inteligentnih pasa na svetu.

5. Ruski Hrt Barzoj

Barzoj je izuzetno elegantan i lep ruski hrt koji je poznat po svojoj brzini od oko 58 km/h. Oni su bili lovački psi koji su lovili zečeve, lasice i vukove. Ono što ih je dovelo na ovu listu je činjenica da vole da razmišljaju samostalno i to što su ponekad tvrdoglavi.

Takođe, trening i ponavljanje radnji im vrlo brzo dosadi, pa je potrebno da njihovi trenuci za dresuru budu kratki, zabavni i zanimljivi. Ako želite ove pse, morate da budete jako strpljivi kad je dresura u pitanju.

4. Čau Čau

Čau Čau je lep, samostalan i izuzetno ponosan pas. Ne preporučuju se početnicima, zahtevaju puno vremena i posvećenosti kako bi bili odlični kućni ljubimci. Dakle, ovi psi su nezavisni i nije ih lagano dresirati, ali opet je neophodno.

Često se opiru treningu, a takođe ne važe za preterano inteligentne pse.

3. Engleski buldog

Engleski buldog je izuzetno popularan mišićavi pas. Za ove pse nije nikakva nepoznanica da su u pravom smislu reči lenji i tvrdoglavi. Dakle, iako nisu motivisaniji za učenje i nalaze na ovoj listi, oni nisu glupi psi.

Na jutjubu postoji mnogo klipova na kojima su buldozi pravi surferi i skejteri. Dakle, ako želite da nabavite ove pse, znajte da oni obožavaju svoju porodicu i brzo se prilagode, ali nisu mnogo željni znanja i usvajanja nekih veština.

2. Basenji

Basenji je drevna pasmina pasa koju su naučnici na osnovu analize gena proglasili najstarijom rasom na svetu. Takođe, ovi psi ne laju, već proizvode zvukove nalik na jodlovanje.

Oni su preživeli nekoliko hiljada godina samostalno. Dakle, radi se o samostalnoj rasi pasa koji vole da razmišljaju svojom glavom. Ipak, oni biraju samo jednu osobu koju slušaju ako ih dovoljno dobro istrenirate.

1. Avganistanski hrt

Ovo je rasa pasa kojoj je potrebno ponoviti novu naredbu više oko 100 puta, a oni su u manje od 25% slučajeva bili poslušni.

Radi se o psima koji su od davnina poznati po svojoj dostojanstvenosti i lepoti. Iako važe za pse s najmanjom inteligencijom, oni su odlični u psećim sportovima koji zahtevaju pokretljivost. Imaju izraženi lovački instinkt i često pojure za manjim životinjama. Izuzetno su brzi i mogu trčati do 65 km/h. Na ovoj nepopularnoj listi su se našli jer vole da razmišljaju sami i nije ih lako dresirati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.