U ovoj prostoriji psa nikad ne bi trebalo ostavljati samog

Psi su najviše uznemireni kad ostanu sami kod kuće u spavaćoj sobi. Novo istraživanje otkrilo je da im se puls u toj prostoriji, ako u njoj borave sami, povećava za 47.2 posto.

Istraživanje je sproveo sajt Comparethemarket.com, a otkriveno je da više od trećine pasa (36 posto) ostaje samo kod kuće 3.5 dana u nedelji, ili više od 5.7 sati dnevno.

Istraživanje je sprovedeno na pet različitih pasmina rasa (ukupno 1.000 pasa). Na njih su bili privezani monitori za praćenje otkucaja srca kako bi se došlo do podatka na kojim se mestima osećaju prijatno, a koja bi trebalo vlasnici da izbegavaju kad ih ostavljaju same kod kuće.

Dok su psi bili najviše uznemireni u spavaćoj sobi, kao najprijatnije prostorije za boravak pokazale su se kuhinja (71.2 otkucaja u minutu) i dnevna soba (71.8 otkucaja u minutu). Zanimljivo je da je reč o prostorijama koje psi povezuju s pozitivnim stvarima, kao što su izležavanje s vlasnicima u dnevnoj sobi i jedenje u kuhinji, prenosi Index.

„Psi mogu da se zbune u spavaćoj sobi jer znaju da njihovi vlasnici taj prostor koriste samo za spavanje. Osim toga, neki psi ne vole zatvoren prostor pa im je prijatnije u dvorištu“, pojasnila je veterinarka Heder Venkat.

Mnogima je neizbežno da psa ostavljaju samog kod kuće jer moraju na posao, ali tada svom ljubimcu pomozite da se oseća što prijatnije i bezbednije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.