U trendu

Veterinarke otrili koje namirnice su otrovne za pse, vlasnici ljubimaca u šoku (video)

Dve veterinarke iz Ontarija su na svom zvaničnom TikTok nalogu otkrile koje namirnice mogu biti otrovne za pse.

Njihov video je za jako kratko vreme postao viralan, a neke od namirnica koje su se našle na spisku bi prilično mogle da vas iznenade.

@ucahteam

A few things that are toxic to dogs! Be sure to do research before giving your dog new foods and contact your veterinarian if they get into something they shouldn’t have. #fyp #vetmed #veterinary #rvt #va #veterinarian #toxicfoodsfordogs

♬ original sound – UCAH team 🐾

Ibuprofen

Prvi na popisu je ibuprofen, jedan od najčešćih lekova za bolove. Psi imaju drugačiji metabolizam nego ljudi, tako da im ibuprofen može oštetiti probavni trakt, jetru i bubrege.

Avokado

Veterinarka je navela avokado kao namirnicu otrovnu za pse. Avokado sadrži persin koji je otrovan za pse i može izazvati povraćanje i proliv.

Luk

Veterinarka je navela luk, koji je otrovan za pse jer sadrži tiosulfate. Namirnice koje sadrže tiosulfate su otrovne za pse jer im oštećuju crvena krvna zrnca.

Grožđe

Grožđe, grožđice i bilo kakvi proizvodi od grožđa su izrazito toksični za pse, čak i u malim količinama. Kada pas pojede grožđe, to može dovesti do zastoja bubrega.

Čokolada

Čokolada je kao jedna od otrovnih namirnica, s čim je upoznat gotovo svaki vlasnik psa. Neki psi su osetljiviji na čokoladu nego drugi, tako da konzumiranje ove poslastice čak i u malim količinama može dovesti do smrti. Beli luk

Slično crnom luku, beli luk sadrži tiosulfate koji oštećuju crvena krvna zrnca.

Ksilitol

Veterinarka Fiona je vlasnike pasa upozorila na ksilitol, jedan od najčešćih zaslađivača u žvakaćim gumama i bombonama bez šećera. Ksilitol može izazvati probleme sa jetrom i smrt kod pasa.

Snimak sa savetima veterinarki pregledan je više od 85 miliona puta, a mnogi korisnici TikToka su u šoku jer im nije palo na pamet da su neke od ovih namirnica otrovne. „Ako je beli luk otrovan, moj pas bi već trebao biti mrtav“, „Moji psi stalno žele da jedu grožđe“, „Nisam imala pojma o avokadu“, „Moj psi su valjda napravljeni od čelika“, neki su od komentara iznenađenih korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.