U trendu

Za njih je to strašan stres: Trikovi kako da umirite ljubimce za vreme novogodišnje buke

Zatvorite prozore i spustite roletne. Napravite ljubimcu mirnu oazu, stavite na pod ćebence i pokrijte ga nekim pokrivačem sa vašim mirisom, možda jaknom ili vašim ćebetom – to će ga umiriti. Budite uz njega dok najgora buka pred ponoć prođe. Ako vam kupatilo nema prozore, životinji možete i tamo napraviti mirno utočište.

Ukoliko vam ljubimci borave na dvorištu, pustite ih tokom novogodišnje noći u kuću kako bi im stres bio što manji.

Pre nego očekujete najgoru buku, pustite mu laganu muziku, nemojte divljati i urlati već budite mirni i opušteni. Ta energija će se preneti na vašeg ljubimca i biće mu lakše.

Dok se ljudi zabavljaju, za pse, mačke i druge životinje ovo doba godine je noćna mora. Od straha beže, skrivaju se ispod stolova, u uglovima, drhte, sline, odbijaju da jedu i piju, ne žele da iziđu napolje i obaviti nuždu… Bilo je slučajeva da je nekima srce stalo od prevelikog straha i stresa.

Imajte na umu da i to što se pas prošle godine možda nije bojao buke od pirotehnike ne znači da se neće bojati i ove. Obratite pažnju na njegovo ponašanje.

Što se dan bliži kraju, to je pucnjava petardi češća i intenzivnija. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izaziva veliki stres kod pasa. Obavite jednu dužu šetnju ranije ujutro kako bi zadovoljili njegovu dnevnu potrebu kretanja, a popodne ga pokušajte izvesti nakratko kad procenite da je najmirnije.

Pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi ljubimci se umire kad se smeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu.

Ukoliko ne žele da jedu, moguće da je u pitanju stres i strah. Ostavite mu činijicu s hranom pa neka jede kad poželi.

Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu pirotehnike. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene poslastice, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar