U trendu

Za ove rase pasa vlasnici često govore da se ponašaju poput mačaka (foto)

Psi i mačke razlikuju se po mnogo čemu – izgledu, karakteru, ponašanju, navikama, odnosu prema vlasniku. Neki bi rekli da su te razlike nepomirljive.

Ipak, stručnjaci tvrde da postoje rase koje po mnogim karakteristikama, prvenstveno po ponašanju, podsećaju na mačke. Pogledajte o kojim je pasminama reč.

Šiba inu

Foto: likeaduckCC BY 2.0

Ova rasa danas je jedna od najpopularnijih u svetu, a dolazi iz Japana. Dobar je kućni ljubimac, a njegova najveća prednost je to što drži do čistoće i urednosti. Živahan je i uvek na oprezu. Čak i kada spava, neće mu promaći ni najmanji šum. Baš kao Japanci, ali i kao mačke, ovi psu su nepoverljivi prema strancima, dok prema poznanicima gaje veliko poštovanje.

Basenji

Foto: fugzuCC BY 2.0

Ovaj pas je veoma čist. Čistoću održava baš kao mačka. Zato je cenjen kao kućni pas, kako u središnjoj Africi, svojoj zemlji porekla, tako i u Evropi i SAD-u. Zanimljivo je da psi ove rase ne laju. Miran i pomalo umišljen pas koji voli samo svog vlasnika.

Mađarska vižla

Foto: 1000zenCC BY 2.0

Iako je poznata kao lovački pas, mađarska vižla ima jednu karakterističnu osobinu – kada je vlasnik ignoriše ili joj iz nekog razloga ne poklanja dovoljno pažnje, vižle mogu biti ljutite i „kazniti“ vlasnika. Baš kao i mačke! Takođe, velika je maza pa će uživati kada se sklupča pored vas.

Pudla

Foto: •tlc•photography•CC BY 2.0

Mala, srednja ili velika pudla, nije važno, sve imaju zajedničku osobinu s mačkama. Kada jednom kroče u vaš dom, pudle su, baš kao i mačke, dominantni gospodari tog prostora. Baš kao i mađarska vižla, ne vole kada nisu u centru pažnje pa se potrudite da ih ne naljutite.

Škotski ovčar

Foto: Lil ShepherdCC BY 2.0

Ovaj pas često menja raspoloženja. Čas je miran, pospan i drag, a već sledećeg trena se pretvara u psa od akcije. Ono što ga povezuje s mačkama jeste i zanimljiva osobina da je u društvu nepoznatih ljudi stidljiv i krije se između nogu vlasnika, dok se u društvu prijatelja oseća sigurno.

Whippet – mali engleski hrt

Foto: Darien and NeilCC BY 2.0

Ovaj energičan i aktivan pas koji obožava da trči dobro se prilagodio i životu u stanu. Radostan je i umiljat, inteligentan i veran. Ali, ovo je vrlo tiha rasa. Iako pomalo stidljiv i često samostalan kao mačka, vrlo je vezan za svog vlasnika. Njegovo poverenje morate zaslužiti.

Mali italijanski hrt

Foto: Celeste LindellCC BY 2.0

Mnogi kažu da je ovaj pas idealan kućni ljubimac. Mali italijanski hrt je veran, živahan, razigran i veseo kada je pored svog vlasnika. Vrlo je oprezan i rezervisan s osobama koje ne poznaje. Graciozan i okretan. Baš kao i mace, ovi hrtovi imaju izražen nagon za lovom i plenom pa se ne preporučuje da budu u blizini drugih sitnih životinja poput ptica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.