U trendu

Zašto mačka ne reaguje kada je zovete imenom i prepoznaje li ona svoje ime?

Možda ste se nekad pitali zašto vaša maca ne reaguje kada je zovete, kao što to rade psi. Znaju li mačke uopšte svoje ime i mogu li ga prepoznati kada je zovete? Mačke su pune začuđujućih ponašanja, a svoju svojeglavost iskazuju i time hoće li ili neće reagovati kada ih zovete imenom.

Stručnjaci tvrde da mačke mogu prepoznati svoje ime i reagovati na njega – ali neće uvek izabrati da reaguju! One su majstorice u selektivnom biranju hoće li ili neće na nešto reagovati. Na reakciju ih se može podstaknuti i pozitivnim feedbackom, odnosno nagrađivanjem grickalicama i igračkama, kako to deluje i kod pasa.

Veterinari tvrde da se to prepoznavanje verovatno može zahvaliti pozitivnom podsticanju ili sposobnosti da mačka poveže svoje ime s dobijanjem pažnje, hrane ili s igrom.

Mačke su izuzetno inteligentne životinje. U kombinaciji s njihovim neverovatnim ušima koje se mogu okrenuti za skoro 180 stepeni i pomerati nezavisno jedno o drugom, mačke mogu čuti i reagovati na puno više toga od svoga imena.

Mačke tako mogu razlikovati i ljudske glasove pa će, na primer, na glas osobe koju favoriziraju reagovati, dok na glas gosta ili nekog drugog koga ne poznaju dobro, neće reagovati. Ta sposobnost omogućava mačkama da raspoznaju ko je porodica, a ko nije. To je još jedna karakteristika koju ove životinje koriste kako bi znale kako živeti sigurno i srećno u ljudskom okruženju, piše Zadovoljna.hr.

Zanimljivo, ton glasa koji koristimo kad zovemo svoju macu takođe može uticati na to koliko pažnje obraća na nas. Ljudski ton glasa može se povezivati s emocijom, uključujući pozitivne i negativne ishode, što se odnosi na sve životinje, ne samo na mačke.

Na primer, ako vlasnik zove svoju ljubimicu visokim tonom glasa i nagradi je nečim što voli, maca će reagovati pozitivno. Međutim, ako je isti visoki glas povezan s nečim negativnim, poput kupanja ili stavljanja u nosiljku, to može izazvati negativnu reakciju kod mačke.

Ne može se sa sigurnošću reći koje reči mačke razumeju, a koje ne. Međutim, poznato je da su one vrlo znatiželjna bića koja koriste kontekstualne naznake kako bi prilagodile svoje ponašanje. Na primer, ako rutinski najavljujete večeru i nakon toga date maci obrok, ona će naučiti da je reč ‘večera’ povezana s hranom. Iz tog razloga preporučuje se da ime mačke ne stavljate uz reči koje bi joj mogle izazvati stres, poput ‘veterinar’, ‘automobil’ i ‘nosiljka’.

Možete testirati prepoznaje li mačka svoje ime tako da je pozovete, bez davanja ikakvih drugih signala. Ako maca reaguje na način da okrene glavu ili telo prema vama, to znači da prepoznaje svoje ime. Ipak, neke mace su jednostavno nezavisnije, više sklone odvraćanju pažnje ili suzdržanije od drugih, što može doprineti njihovoj povremenoj ravnodušnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.