U trendu

Zašto MAČKE ne možemo da dresiramo tako lako

Verovatno ste primetili da mačke, za razliku od pasa, ne možemo tek tako lako da dresiramo.

Naravno, to nije slučaj uvek, zato što postoje određene metode koje su usklađene sa ličnošću mačke i koje olakšavaju dresuru, ali će uopšteno sam proces teći malo teže nego kada je u pitanju pas.

Mačke ne priznaju hijerarhiju
U mačijem svetu stvari nisu postavljenje na isti način kao u psećem. One vas ne vide kao svog gospodara, i zbog toga imaju običaj da ne reaguju na vaše instrukcije. Mačke ljude posmatraju kao velike nespretne „mačke“, koje vremenom mogu da zavole ako sa njima razviju duboku vezu. Psi s druge strane izuzetno poštuju hijerarhiju i ljude prepoznaju kao svoje gospodare zbog čega su vrlo zahvalni prilikom dresure.

Mačke su povučene životinje

Iako su legla mačaka obično velika, mačke su u principu usamljene životinje. One vole vašu naklonost, ali ima za opstanak zapravo niste potrebni. Vole vaše društvo, ali ako od njih tražite da urade nešto što ne žele, uzalud se nadate da će se to dogoditi. Biće dana kada će vaša mačka želeti da vam sedi u krilu, ali i onih kada neće dolaziti kada je pozovete, jer će joj biti lepše u njenoj korpi.

Mačke i pažnja
Čak i ako u toku obuke, mačku nagrađujete poslasticama ona će vas kraće slušati nego pas. Za razliku od pasa, mačke imaju znatno kraći raspon pažnje i lako se zasite treninga.

Mačke i kazne
Mačke su vrlo nezavisne životinje, što znači da ne traže vaše odobrenje kao psi. One takođe ne reaguju dobro na kazne, koja za njih više predstavlja pretnju nego posledicu lošeg ponašanja. To svakako otežava njihovu dresuru, jer vrlo teško povezuju u svojoj glavu kaznu sa nepoželjnim radnjama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar