U trendu

Zašto psi trče za automobilima i kako ih sprečiti u tome

Svaki vlasnik psa verovatno se susreo da situacijom da njegov ljubimac počne nekotrolisano da laje i juri za automobilom u pokretu.

Često nam nije jasno zašto se psi izlažu takvoj opasnosti jer vozilo koje ide i 40-50 mn/h može ozbiljno da povredi životinju koja im se nađe na putu. Stručnjaci na ovo pitanje ne mogu da daju jedinstven odgovor, objašnjenja ima nekoliko.

Lovina

Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može poslužiti kao lovina. U lavežu i trčanju za točkovima automobila možemo prepoznati model nekadašnjeg reagovanja na približavanje neprijatelja, odnosno lovine. Na isti način na koji pojedini psi reaguju na automobile u pokretu, ptičari i goniči reaguju u trenutku približavanja divljih životinja.

Protivnik

Psi u automobilima i točkovima koji se kreću vide protivnika koji ugrožava teritoriju na kojoj su oni dominantni. Napad je logična reakcija životinje na pretnju, napadom tu pretnju pokušavaju da oteraju i poruče joj da se na to mesto više ne vraća.

Dosada

Postoji i teorija da psi to često rade i samo zato što im je dosadno. Buka koja dolazi iz auspuha tada mu postaje zabavna pa reaguje na nju i na točkove u pokretu. Međutim, niko nije objasnio zašto psi trče za nekim automobilima, dok na druge uopšte ne obraćaju pažnju

Bez obzira na to koji je razlog trčanja, rezultat te aktivnosti može biti poguban za pse. Ako se vaš pas ponaša prema automobilu kao prema lovini, morate mu odvratiti pažnju i naučiti ga da takvo ponašanje nije poželjno. To ćete učiniti tako što ćete ga u trenutku kada ugleda automobil dozvati i dati mu poslasticu.

Ako se ne odazove, mahnite mu vrećicom s poslasticama ili omiljenom igračkom, a kada vam se približi, pomazite ga i dajte mu nagradu. To činite sve dok ne razvije automatski refleks, odnosno dok ne primetite da kad vidi auto, gleda prema vama i prilazi vam. Za neke pse je, pak, dovoljno da povisite ton i opomenuti ga kada krene za automobilom, a onda ga nakon toga pomaziti i pohvaliti.

2 komentara
  1. Anonimni

    Ja volim da vidim kada pas trci ispred auta…..

  2. Petar

    Ja sam došao do zaključka da sa tim točkom nešto nije u redu, naime, imao sam juga na koji kučići nisu lajajli, a onda su počeli i tada sa sponom desnog točka nešto nije bilo u redu. Kada sam promenio sponu nisu me kučići napadali. Mislim, da ih neki zvuk koji dolazi iz pokvarenog točka u pokretu iritira.

Napišite komentar