U trendu

Znak za uzbunu ili ne: Evo zašto psi zavijaju

Ako se pitate zašto psi zavijaju i šta time žele da vam poruče, samo se setite slike usamljenog vuka i sve će vam biti jasno. Davno, pre nego što su psi pripitomljeni, oni su zavijali poput svojih srodnika vukova da bi komunicirali unutar i među čoporima.

Zavijanje omogućava drugim psima da lociraju jedni druge i služi kao teritorijalno upozorenje okolnim životinjama.

Studija koju je sprovelo Odeljenje za veterinarstvo na Univerzitetu u Bariju u Italiji, otkrila je da psi nude više raznolikosti prilikom vokalizacije nego vukovi. To je verovatno zbog njihovih bliskih odnosa sa ljudima. Pored toga, studija je navela da psi koriste određene vokalizacije sa ljudima i drugim psima, mada neki zvukovi šalju potpuno drugačije poruke kada su usmereni na neku osobu. U suštini, to znači da pas može zavijati za drugim psima kako bi ih obavestio gde se nalazi, ali može i da zavija kako bi vas obavestio da je ubio zeca u dvorištu.

Razlozi za zavijanje pasa mogu biti brojni

Evo još nekih razloga zbog kojih bi vaš pas mogao da zavija:

 1. Pažnja

Američki kinološki klub proširuje ovu ideju navodeći nedostatak pažnje kao jednu od motiva za zavijanje. To je jedan od načina da pas kaže ovde sam i da li me vidiš?

2. Nervi

Psi mogu zavijati jer pate od razdvajanja ili zato što su nervozni. Imajte na umu da su to dve vrlo različite stvari. Ako vam šetač ili komšija psa saopšti da je pas zavijao tokom dana dok ste na poslu, to je verovatno simptom razdvojenosti. S druge strane, ako čujete kako vaš pas zavija dok ulazite na vrata, a onda nastavi da zavija dok mu pripremate večeru, onda je razlog možda nervoza.

3. Okidači

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca prijavili su kako psi zavijaju u odgovoru na sirene. Drugi su čuli pse kako zavijaju u odgovoru na muziku.

4. Povreda

Na kraju, zavijanje može biti znak da psa nešto boli. Mogli biste da razlikujete ovu vokalizaciju od ostalih, jer će je više nego verovatno pratiti fizički nemir. Ali to nije uvek slučaj, tako da ako ne možete da utvrdite razlog zavijanja psa, treba posetiti veterinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.