U trendu

Znate li koja rasa pasa je omiljena u Srbiji, a koja u celoj Evropi: Iznenadiće se sigurno

Svi psi su divni, bez obzira na rasu  pa udruženja za zaštitu životinja neprestano pozivaju na udomljavanje napuštenih pasa. Ipak pojedine su pasmine popularnije od drugih.

Dok Japanci najradije biraju rasu Shiba Inu, Amerikanci su oduševljeni australijskim ovčarom, Italijani obožavaju zlatne retrivere, a Srbi najviše vole italijanskog mastifa ili pasminu Cane Corso. Ova rasa omiljena je i Hrvatima, Makedoncima i Crnogorcima.

Engleski portal objavio je kartu najpopularnijih rasa na svetu. Ako pogledamo Evropu videćemo da je najpopularniji pas na našem kontinentu graničarski koli ili Border collie, kojeg vole Španci, Belgijanci, Islanđani, Česi, Mađari i Slovenci, piše La Stampa. Zlatne retrivere vole i Grci, Danci, Norvežani i Irci, nemačke ovčare Nemci i Kiprani, dok Francuzi preferiraju australijske ovčare.

Inteligencija i karakter

Uz labradore (najomiljenije u Finskoj) i belgijske Malinoise, graničarski koliji i zlatni retriveri najinteligentniji su psi na svijetu, piše La Stampa. Karakter pasa nema nikakve veze s pasminom. No, postoje vještine i karakteristike koje nesumnjivo imaju genetsko podrijetlo i to je navelo znanstvenike da klasificiraju  pse po performansama temeljenim na inteligenciji i kognitivnim sposobnostima.

Cane Corso – pas čuvar

Cane Corso ili italijanski mastif je simpatična i inteligentna rasa. Svojom impozantnom figurom deluje zastrašujuće, a vrlo je odan i željan da ugodi svojim ljudima. Ali ujedno je vrlo samovoljan. Ovo je krupan i snažan pas pa nije prikladan za neiskusnog vlasnika.  Ovi psi poseduju idealne karakteristike psa čuvara. Zahtevaju snažnog vlasnika, ranu socijalizaciju i dresuru. Teže do 50 kilograma, a životni vek im je od 10 do 12 godina.

Most popular dog breeds in every country from MapPorn

Border collie – pastirski pas

Graničarski koli ili Border collie je pas srednje visine, skladnog izgleda, raznih kombinacija boja, a najčešće crno-bele boje. Teži između  13 i 25 kilograma. Nekad je služio čoveku kao ovčarsko-pastirski pas. Njegova svestranost ga danas čini popularnim pa ga koriste i u spasilačkim službama, kao psa za pomoć slepima ili invalidnim osobama, takmičara u poslušnosti ili agilitiju, izložbenog psa ili jednostavno kao kućnog ljubimca. Poslušan je, radan pas i neverovatno odan prema poznatim ljudima, a osetno rezervisan prema strancima. Temeljit je u radu, željan učenja, stoga ta neumorna rasa s visokim nivoom energije zahteva vlasnika koji će mu pružiti stimulišuće radne aktivnosti. Životni vek mu je od 10 do 14 godina, prenosi Novi list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.