U trendu

Znate li zašto su se drevni Egipćani divili mačkama? (foto)

Domaće mačke mogu biti simpatične, razigrane i inteligentne saputnice pa ne čudi što ih mnogi obožavaju. Ali, naravno, ne poput drevnih Egipćana, koji su im se divili kao da su božanstva.

Veruje se da su mačke najpre pripitomljene u Egiptu, pre otprilike 5000 godina. Bile su toliko poštovane da je onaj ko je ubio mačku, čak i slučajno, bio osuđen na smrt, navodi National Geographic.

U vreme davno pre naučno utemeljenih poljoprivrednih tehnika bilo je vrlo važno očuvati zalihe hrane. Mačke su, naravno, prirodni lovci koji bi štitili zalihe žita uklanjanjem glodara.

Egipćani su ih prepoznali i kao zaštitnike domaćinstava jer su bile efikasne u borbi protiv glodara, ali i protiv otrovnih zmija. Postoje dokazi o mačjim grobljima koji datiraju od 1000 godina pre Hrista.

Prema egipatskoj mitologiji, bogovi i boginje su imali moć da se transformišu u životinje. Boginja Bast (koja se ponekad naziva Bastet ili Bastu) prikazana je kao mačka, ali Antonieta Katanzariti, kustos Smitsonianove galerije Artur M. Sakler, kaže da je netačno reći da su Egipćani obožavali mačke.

„Ono što su zapravo radili bilo je povezivanje mačaka s određenim božanstvima zbog njihovog stava i načina na koji su se ponašale u prirodnom svetu“, rekla je za Smithsonian Magazine.

S tim se slaže i egiptolog Melinda Hartvig, kustos drevne egipatske, nubijske i bliskoistočne umetnosti u muzeju Majkla C. Karlosa sa Univerziteta Emori.

“Mačke nisu bile obožavane, ali verovalo se da u sebi nose božansku esenciju”, ispričala je za Stuff Works.

Postoji nekoliko zanimljivih priča. Egipatske porodice navodno bi obrijale obrve kad bi njihova mačka umrla prirodnom smrću, a u slučaju uginulog psa uklanjali su sve dlake s tela. U slučaju požara kuće, muškarcima nije bio cilj boriti se protiv vatre, već spasiti mačku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.