Prošle godine modna kuća spalila 28,6 miliona funti vrednu robu, a sada menjaju politiku

Britanska luksuzna modna marka Burberry objavila je u danas da više neće spaljivati milione funti vrednu neprodatu robu, kao i da neće koristiti pravo krzno u svojim kolekcijama, reagujući tako na kritike javnosti.

Ta modna marka, koja se sprema da predstavi svoju prvu kolekciju pod okriljem novog modnog dizajnera Rikarda Tiskija, objavila je da želi da postane društveno i ekološki odgovornija nakon što je priznala da je prošle godine spalila 28,6 miliona funti vrednu robu.

Kompanija je poručila i da će pratiti ostale luksuzne modne marke poput Versaćea, Gučija i pionirku u području etičke mode Stelu Mekartni, i više neće koristiti pravo krzno poput zečjeg, lisičjeg, krzna od kune ili azijskog rakuna u svojim proizvodima, prenosi Jutarnji.hr.

„Savremeni luksuz znači biti socijalno i ekološki odgovoran. To je čvrsto uverenje kod nas u Burberryju i ključno za naš dugoročni uspeh”, poručio je izvršni direktor kompanije Marko Gobeti.

Ta britanska modna kuća uništila je prošle godine neprodatu odeću, modne dodatke i parfeme u vrednosti od 28,6 miliona funti, a sve kako bi zaštitila svoj brend. Ukupna vrednost uništenih proizvoda Burberryja u proteklih pet godina tako se popela na preko 90 miliona funti.

Uništavanje proizvoda ta je kompanija opravdala time da se štiti od krađe ili prodaje po nižoj vrednosti.

Ekološki aktivisti ljutito su tada reagovali na te vesti, naglasivši da uprkos visokim cenama proizvoda, Burberry ne pokazuje poštovanje ni prema njima niti prema teškom radu i resursima koji su potrebni za njihovu izradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.