U trendu

Top 3 najgora: Ove modele obuće lekari vam nikad ne bi preporučili

S toplijim danima obuću namenjenu jesenje-zimskim uslovima poput čizama, cokula i gumenih cipela, mnogi s velikim veseljem stavljaju na dno police s obućom, piše Tportal. Ali znate li da vam neke vrlo popularne modele otvorene obuće lekari nikad ne bi preporučili?

Mnoge zaljubljenice u modu lepršave letnje haljine ne mogu da zamisle u drugačijoj kombinaciji nego s nekim trendi modelom sandala.

Međutim, određeni modeli letnje obuće vrlo su visoko na listi najmanje preporučljivih kad se radi o zdravlju stopala, ali i celog organizma. Ortopedi su saglasni da neka obuća može prouzročiti puno problema budući da naša stopala obavljaju i te kako važne funkcije za naše telo.

Velika je greška što mnogi obično nose japanke ili vrlo popularne papuče predviđene za nošenje na bazenu ili moru koje nisu dizajnirane za višesatno nošenje kao npr. sandale za šetnju.

Mnogi zanemaruju i anatomsko oblikovanje jer su pri odabiru letnje obuće usmereni samo na njihov izgled. Ema Mekonahi, podolog, odnosno stručnjak za zdravlje stopala, ističe da su na primer japanke pogubne za stopala.

“Ako nosite obuću koja vam je samo preko nožnih prstiju, nesvesno ćete skupljati nožne prste kako biste ih zadržali da ne skliznu s nogu. Osim toga, vrlo je verovatnije je da će vam ta obuća u nekom trenutku pasti s noge, pa je lako moguće da ćete izgubiti ravnotežu i povrediti  se”, upozorava ona.

Mekonahi preporučuje letnju obuću koje imaju s tri kaiša – jedan napred, jedan oko sredine i jedan koji će služiti za podupiranje gležnja.

Još jedan model je navela i kao vrlo štetan, a to je obuća na visoku potpeticu. Savetuje da se nosi štikla visine oko 2 ili 2 centimetra te da bi često trebalo da menjate visinu štikle jer ako sve vreme nosite istu visinu, moguće je da dođe do skraćivanja mišića na zadnjoj strani nogu.

Ukratko, izbegavajte ova sledeća tri modela letnjih sandala za kako biste što duže sačuvali zdravlje svojih stopala:

1. Japanke

2. Plastične pauče za plažu

3. Sandale na visoke petu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar