Zašto je oblačenje Melanije Tramp postalo nepoželjan posao?

Dok su se dosad modni dizajneri utrkivali ko će da kreira haljinu za prvu damu Amerike za inauguraciju novog šefa Bele kuće, ove godine kao da je to postao jedan od najnepoželjnijih poslova u modnom svetu.

Takav utisak stiče se iz izjava brojnih kreatora koji su javno govorili da nisu zainteresovani da šiju za Melaniju Tramp.

Ne zbog toga što ovoj rođenoj Slovenki i bivšoj manekenki ne bi dobro stajala neka njihova kreacija, već zbog toga što smatraju da bi oblačenje prve dame prećutno bio znak podrške za politiku njenog supruga, novog predsednika SAD Donalda Trampa.

Odbijanjem da dizajniraju odeću za nju pokušali su da iskoriste modu za iskazivanje političkog protesta, kao što su i pojedini muzičari javno rekli da ne bi nastupali na ceremoniji ustoličenja zbog neslaganja sa Trampovim stavovima.

I ma koliko to za njegov budući posao izgledalo beznačajno, na današnjem svečanom polaganju zakletve i na balu koji će uslediti kasnije tokom večeri, pažnja javnosti biće usmerena i na to šta je Melanija obukla, kog dizajnera je odabrala – domaćeg ili stranog, kakvu je poruku odevnom kombinacijom poslala.

To je i prva prilika da pokaže kakav će modni stil negovati tokom četvorogodišnjeg života u Beloj kući. Ono što prva dama oblači, dosad je, kao po pravilu, brzo prerastalo u modni trend.

S druge strane, kreiranje odeće koju predsednikova supruga nosi na ceremoniji ustoličenja siguran je put za dizajnera da uđe u istoriju, s obzirom na to da ta garderoba odlazi u nacionalni muzej američke istorije, gde se trajno čuva. Za mlađe i neafirmisane kreatore to je odlična šansa da se brzo probiju u sam vrh svetske mode.

Dobar primer za to jeste Džejson Vu, čije je modele nosila sad već bivša prva dama Mišel Obama na inauguraciji 2009. i 2013. godine.

I dok su Tom Ford, Derek Lam, Mark Džejkobs i nekolicina manje poznatih dizajnera izjavili da ne žele da oblače Melaniju Tramp, drugima, poput Tomija Hilfigera i Karoline Herere, bila bi čast da prva dama nosi njihove modele u danu kada će je videti milioni ljudi širom sveta.

Stefano Gabana, deo italijanskog dvojca „Dolče i Gabana”, zahvalio joj je na „Instagramu” što je za novogodišnju proslavu odabrala kreaciju te modne kuće, možda pokušavajući da sugeriše da bi njihovi modeli bili dobro rešenje i za današnju svečanost.

Američki mediji pominju dva poznata imena u čijoj odeći bi Melanija mogla danas da se pojavi u Vašingtonu, a to su Ralf Loren, koji ove godine obeležava pola veka rada, i Karl Lagerfeld.

Loren je već radio za supruge bivših predsednika – Nensi Regan, Beti Ford, Mišel Obamu i Hilari Klinton, koja je i u poslednjoj izbornoj kampanji oblačila odela sa njegovim potpisom.

Melaniji to, međutim, nije smetalo da se i sama dva puta pojavi u Lorenovim modelima, uključujući i beli kombinezon koji je nosila i u izbornoj noći, s tom razlikom što ti komadi nisu, kao u slučaju Klintonove, rađeni posebno za nju, već ih je kupila u radnji.

Lagerfeld, poreklom Nemac koji radi i za francusku i italijansku modnu kuću („Šanel” i „Fendi”), već ne bi bio toliko logičan izbor s obzirom na to da se očekuje da prva dama odabirom odeće iskaže i meru patriotizma.

Bez obzira na njihove političke stavove i (ne)slaganja sa novim predsednikom, Melanija Tramp ima dovoljno novca da kupi odeću bilo kog dizajnera, pa i onih koji ne bi bili srećni da je u tome vide.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.