U trendu

Afrodizijaci kroz vreme

Ako je verovati istoriji, afrodizijaci, ti podstrekači strastvenog ponašanja, razvijali su se kao i ljudski rod tokom godina i vekova koji su prolazili. Dok je Antonije zrnima grožđa osvajao Kleopatru, danas se u umetnosti zavođenja najviše koristi vino.

Za afrodizijake su znale sve stare civilizacije, a sama reč, naravno, potiče od imena Afrodite, grčke boginje ljubavi. Međutim, vreme koje je prošlo nije naudilo pojedinim afrodizijacima, pa se oni i dan-danas smatraju delotvornim ili ih barem prati takav glas.

Tako se ostrige smatraju za najpoznatiju hranu ljubavnika koju su prvi počeli da koriste još Rimljani. Pisalo se dosta i o tome da je Kazanova voleo da prislanja školjku ženama na usne dok se smeju, da ih posmatra kako usisavaju jezgro, a onda pritiskao svoje usne na njihove. U skladu s današnjom kulturom ispijanja vina, treba spomenuti da se ostrige odlično slažu sa šampanjcem i drugim penušavim vinima.

Na drugom kraju sveta Asteci su verovali da avokado ima veoma snažno dejstvo, pa je seoskim ženama bilo zabranjeno da izlaze iz kuća u vreme berbe avokada. Katolički sveštenici su ga zabranjivali jer ima izgled delova i muške i ženske anatomije. Odlično se slaže s vinima, a pojačava imunitet, snagu i čvrstinu.

Visoko se kotira i čili, s tim što njega treba koristiti u umerenim količinama, jer od njega ključ ume da proključa. Odličan je u kombinaciji s rizlingom pošto njegova slatkoća ublažava ljutinu čilija.

Što se tiče meda, i on ima svoju afrodizijačku tradiciju koja datira još od petog veka pre naše ere. Prema svadbenim običajima u nekim kulturama, mladoženja ispija med; odatle i termin medeni mesec, jer su mladenci na bračnim putovanjima ispijali medovinu.

Uz med dodajmo još jednu poslasticu – čokoladu! Njena tradicija nastaje kod Asteka i Maja, gde se čokolada smatrala nektarom bogova. Asteci su verovali da ona povećava muškarčevu polnu moć i čini žene manje ukočenim. Naravno, čokolada je bila redovan sastojak Kazanovinog ljubavničkog jelovnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.