Batina (ni)je iz raja izašla

Rasprava o batinama veoma je česta u pričama o roditeljstvu. Između onih koji zastupaju stav da je batina iz raja izašla i onih koji tvrde suprotno nikada neće doći do primirja. Ipak, danas preovladavaju pristalice nenasilnih metoda iako suprotna strana ponekad ima jake argumente za svoj stav. Batine i druge slične "korektivne" mere apsolutno treba izbegavati jer one ostavljaju dugoročne psihološke posledice. Dakle, batine su nešto čemu možda treba pribeći tek u najekstremnijim slučajevima, a možda čak ni tada.
Ukoliko ste od onih roditelja koji pribegavaju batinama da bi obezbedili disciplinu, trebalo bi da znate da to može dovesti samo do trenutne poslušnosti koja kasnije rezultuje neispoljavanjem, to jest, neizražavanjem emocija. U svakom slučaju, batine neće poboljšati vaš odnos s decom jer ispoljavanje agresivnosti može da dovede i do nesocijalnog ili kriminogenog ponašanja.
Posledice batina su dalekosežne i dugoročno negativne. Deca koja su vaspitavana batinama i sama u zrelijem dobu mogu da postanu agresivna i teže se uklapaju u društvo. Ima li, dakle, ijedne pozitivne strane vaspitnih metoda koje predviđaju batine? Da li je trenutna poslušnost nešto što treba da opravda pribegavanje batinama? U većini slučajeva to je kratkotrajno rešenje koje ne garantuje poslušnost na duge staze.
Naravno, ne treba odmah zaključiti da će sva deca koja su nekada dobila batine postati agresivni delinkventi. Tu valja uzeti u obzir razne faktore, među kojima je i odnos roditelja i dece inače. Pored toga, važna je i vrsta kazne, učestalost, emocije povezane s telesnom kaznom koje izazivaju više-manje jake i negativne posledice. Batine nisu korisne jer njima nećete naučiti svoje dete da pravi razliku između dobrog i lošeg. Ono će možda biti poslušno u prisustvu roditelja, ali čim ostane bez nadzora, i dalje će se neprimereno ponašati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.