Bez tajnih kredita

Istina je da kada strasno zavolite nekoga, veoma malo ili gotovo uopšte ne razmišljate o novcu. Mislite da u velikoj ljubavi za takve probleme nema mesta. Ta bajka uglavnom traje do prve finansijske krize – tek onda na površinu isplivaju razlike koje dotad niste ni primećivali.

„Ko više troši?“ ili, možda, „Ko više zarađuje?“ Na to se nadovezuje još mnogo stvari koje nemaju veze s novcem i onda nastaje prava svađa, koja može da dovede i do raskida. Nije retka situacija da jedan od partnera u vezi voli više da troši. Ovaj problem nećete rešiti kritikama i prebacivanjem. Najbolje je da prihvatite partnerku takvu kakva je i da putem kompromisa izbalansirate razlike. O novcu, kao i o seksu, treba razgovarati otvoreno, bez skrivanja onoga šta mislite ili osećate. Kada počne kako ne treba, posledice mogu da budu veoma loše.

Osnovno pravilo svake veze, bar kada su finansije u pitanju, jeste da ne spajate račune. Kolika god vaša primanja bila, sigurno je da ste ih samo vi zaradili. Taj osećaj slobode važan je za stabilnost veze.

Ništa ne treba da krijete, a kamoli da radite bez dogovora s partnerkom. Dobro je da pre svake krupnije novčane transakcije prethodno porazgovarate s njom. Tako ćete znati šta ona misli o svemu tome i koliko joj je važno da se promenite. Ukoliko želite kredit, popričajte, dobro razmislite kakve su šanse i zajedno odlučite šta ćete da uradite. To je jedini način da u vašoj vezi ne bude tajnih kredita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.