Bračna dosada (1)

Nekada su se brakovi ugovarali, pa su se mladenci upoznavali tek na dan venčanja. Iako je njihovo srce možda žudelo za nekim drugim, brakovi su ipak opstajali. Danas, sa promenom društva i uloga muškarca i žene u njemu, brak kao institucija menja svoju strukturu. Muškarci su se ulenjili ili ne znaju kako da priđu ženama, a dame su preuzele stvari u svoje ruke i rešile da naprave prvi korak. Podjednako je teško udati se i oženiti se i još pride sačuvati dobar brak.

Brak je ekonomska, pravna i socijalna institucija koja bi trebalo da predstavlja spoj dve emocionalno zrele osobe. Iako je starosna granica stupanja u brak pomerena, pa prelazi čak i tridesetu, to ne garantuje emocionalnu zrelost i psihološku spremnost. To je kompleksna, dinamična tvorevina na kojoj stalno treba raditi, jer osobe koje zasnivaju bračnu zajednicu nisu identične. Brak nije bajka. Mnogi ulaze u brak sa bajkovitom predstavom da će im zajednički život biti isti kao i za vreme zabavljanja, ili još gore, dok su u fazi zaljubljenosti, ne primećuju da su samo ljudi od krvi i mesa, nesavršeni, ponekad sa sasvim „nesvarljivim“ manama. Onda se tek u bračnoj zajednici otkriva da postoji nesklad u naravi i temperamentu, što može dovesti do takve netrpeljivosti da je raspad braka jedino rešenje.

Zabavljanje se drastično razlikuje od braka, ma koliko da su parovi zaljubljeni. Muškarac i žena nastoje da prikažu sebe u najboljem svetlu. Da bi se partneri dobro upoznali i sagledali mane, zajednički život je neophodan pre stupanja u bračnu zajednicu. Psihološka osnova zaljubljenosti može biti i posledica porodičnih nesporazuma. Ono što se mnogo želelo, a nije se dobijalo od roditelja partneri očekuju od osobe u koju su zaljubljeni; misle da će u braku uspeti da ostvare komunikaciju kakvu žele. Tako muškarac koji se kao dete trudio da udovolji majci samo da bi ga volela primenjuje isti scenario i u braku. Kada shvati da supruga, baš kao i majka, ne prepoznaje njegove potrebe, dolazi do konflikta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.