Bračna potpora

Ako ste u braku, onda znate i šta je ljubomora. U stvari, ona se javlja kao redovan pratilac svake vrste veze, bilo da je ona krunisana brakom ili ne.

Minimalan stepen ljubomore mora uvek da postoji, a ona se ogleda u tome što supružnici vode računa gde i s kim onaj drugi najčešće provodi vreme kada nisu zajedno. Ipak, preterana ljubomora, koja po definiciji stvara osećanje niže vrednosti, razara brak. Kada ljubomora poprimi patološke razmere, sve se podvrgava sumnji, svaki potez tumači se kao znak da bi jedan od partnera radije bio sa nekim drugim.

Situacija kada se ljubomora fiksira za jednu osobu je, uslovno rečeno, nešto podnošljivija nego kada su pod sumnjom svi iz partnerove okoline. Ovoj vrsti ljubomore skloniji su muškarci, o čemu, ako ništa drugo, svedoče brojni filmovi snimljeni o tome – u njima je muškarac taj koji uhodi, prisluškuje, pretura po ličnim stvarima… Treba znati da je ljubomora i jedan oblik paranoje, jer tada imate patološku potrebu za nekim informacijama i pokušavate da dođete do njih po svaku cenu. Pored toga, ukoliko vam prikupljanje podataka ne pođe za rukom, počinju da se javljaju projekcije.

Naravno, ukoliko se prevara dokaže i ljubomora bude opravdana, kraj veze ne mora da bude jedino rešenje. Prevara može da bude način zadovoljenja izvesnih potreba koje ne podrazumevaju nužno rasturanje postojeće veze. Naravno, i to se ponekad desi. Brak ne znači vezanost za ceo život, barem to svi znaju. Ljudima koji su sposobni da uvide gde je zapelo u vezi, koji se dobro poznaju, a pri tom imaju dara da precizno analiziraju situacije i njihove posledice, niko osim njih samih nije potreban za razrešenje mučne situacije. Oni svoje probleme uspešno rešavaju sami, pogotovo ako mogu da se oslone na neku osobu od poverenja, na zajedničkog prijatelja čiji dobronamerni saveti i podrška mogu da dovedu do poboljšanja u odnosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.